Илиян Василев:Кой за кого е опасен – ваксинирания или неваксинирания

Да поразсъждаваме кой за кого е опасен – ваксинирания или неваксинирания, или тестирания срещу нетестирания? От тук и изводите, дали сме на прав път или пак се лутаме.


Защото между подходите на китайците и нашия има фундаментална разлика. У нас ударението е върху ваксинацията. В Китай освен ваксините (75% поне с една игла), се набляга основно на масовото тестиране и таргетираната изолация.
Тоест масовата ваксинация без масово тестиране няма да свърши работа.
Отговорът е елементарен – ваксината не предпазва от заразяване и ваксинирания е потенциален разпространител, тоест ваксината не е средство за прекъсане на веригата на разпространение /зараза/. Примерно – зеленият сертификат на ваксинирания му дава право да посещава каквото си иска, като масово мероприятия, съответно потенциално да заразява, основно както е у нас, неваксинирани. Резултатът е ясен.


Тестираният /тук приемаме че тестовете са условно достоверни – това е друга тема и ПиСиАр, и антигенните/ обаче не заразява. И тогава кой за кого е опасен? Очевидно ваксинирания със зелен сертификат, но без тест e по-голям актив на заразата, отколкото тестирания /ваксиниран и неваксиниран/.
Ето защо само масовото тестиране, навсякъде – училища, театри, кина, молове, ресторанти, предприятия /независимо от ваксинация/ и изолация може да прекъсне веригата – това за което епидемиолозите настояваха в самото начало. А ваксинацията е само допълнителна застраховка, която обаче не може да бъде основното средство за прекъсване на веригата на заразяването.


В този смисъл “битката” ваксинирани срещу неваксинирани е ирационална, докато двете групи не се срещнат на полето на консенсуса – масовото тестиране и фокусна изолация, които да ни помогнат да продължим напред. Когато не го правим ни остава локдауна като крайна мярка, но закъсняла и тя само ще осчетоводи грешките.
И не се чудете, че конспиративните теории процъфтяват след като пропагандата работи не за масовото тестиране и изолация, а основно за страх и ваксинация. Тестове, тестове, тестове и самоизолация. Да не говорим, че ще увеличат и ранна диагностика, която рязко увеличава шансовете.


И тук ваксинацията вече си идва логично на място, като част от стратегията, а не като единична панацея. Докато не се ваксинират всички, но това очевидно ще отнеме време.

Илиян Василев, фейсбук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *