Статистиката отсече: ПП Продължаваме промяната е втора политическа сила в Парламента.

Собствено предизборно проучване на Центъра за анализи и маркетинг показва, че в новото Народно събрание биха влезли шест политически формации, но има и шанс за седма, заяяви директора на агенцията Юлий Павлов пред БНР.

Коалицията ГЕРБ – СДС води със 7 процента пред „Продължаваме промяната“ – 22,3 на сто срещу 15,8%. Трета политическа сила към момента се очертава да е БСП с 15,1 на сто, „Има такъв народ“ – 12,3%, „Демократична България“ – 11,8% и ДПС – 10,3 процента.

Под чертата засега остават ИБГНИ, „Възраждане“ и ВМРО, каза Павлов.

Коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме!” – 3,2%, ПП „Възраждане” – 2,5%, ВМРО – 1,2%. „Мисля, че всички се убедиха, че това да си първи не значи да си победител. Или ако някой си го тълкуват като победа, това ще бъде пирова победа.

Структурата на парламента не е по-различна, отколкото на предишните парламенти. И за какво ще трябва да се разберат – трябва да се разберат за правителство в мандата на „Продължаваме промяната“, коментира Павлов.

„52% са твърдо решени да гласуват, а под 50% със сигурност ще гласуват”, заяви още Юлий Павлов.

Същото проучване показва, че 34,6 на сто по-скоро одобряват последните мерки срещу COVID-19, които ограничават достъпа до закрити помещения без зелен сертификат, защото “няма по-важно от здравето, а и така се избягва пълният локдаун. 49,8 на сто по-скоро не ги одобряват, “защото разделят хората и ограничават свободите ни”, а 14,2 на сто не могат да преценят.

Според 30,3 на сто затягането на мерките е закъсняло, за 18,7 на сто е навременно. 34,1 са на мнение, че не е било необходимо затягане на мерките, а 16,7 процента не могат да преценят. 33,2 процента заявяват, че на този етап не смятат да се ваксинират. 25,8 на сто отговарят, че вече са се ваксинирали, а 9,9 на сто – че до един месец ще се ваксинират. 13,9 процента смятат да се ваксинират, но мислят да изчакат още и да се убедят в ефекта от ваксините. 14,8 на сто отговарят, че вече са преболедували и имат имунитет.

Тези, които казват, че до един месец ще се ваксинират, от 7 нарастват на около 10 процента, в сравнение с предишните данни към 10 октомври, обясни Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг.

Почти няма промяна делът на анкетираните, които отговарят, че ще изчакат да се убедят в ефекта от ваксините. Хората, които декларират, че не смятат да се ваксинират, са намалели със 7 процента – част от тях са преминали към тези, които мислят да се ваксинират след месец, друга част са преболедували, а трети са в групата, които не отговарят, коментира Павлов.

Той обобщи, че все пак ефектът от мерките е, че има намаление на тези, които твърдо отказват да се ваксинират.

Изследването на Центъра за анализи и маркетинг е проведено в периода 22-26 октомври и е финансирано със собствени средства на агенцията.

източник:novini.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *