Слави Василев:Позицията ми е пълна подкрепа за Кирил Петков.

В американското конституционно право съществуват два типа тълкуване на Конституцията. Първият е “литерализъм”, тоест законът се чете без обширни, тълкуващи понятия. Каквото пише в Конституцията, това. Вторият, наречен “original intent” – в превод “първоначално намерение”, означава, че съдията ползва по-обширно тълкуване на текста и гледа да следва духа, тоест смисъла, а не буквата на закона. И двете доктрини са валидни и съставът на Върховния съд – в зависимост от неговото мнозинство – определя дали съдът следва единия или другия тълкувателен подход.

Днешното решение на Конституциония съд на РБ, с което се обявява, че указът на президента за назначаване на Кирил Петков е нищожен, е следствие на консервативен прочит на закона. Съдът е избрал да не ползва по-широкото тълкуване на Конституцията и това е негово право. Но това не променя факата, че духът на Конституцията в цитираната разпоредба цели да предпази изпълнителната власт, тоест държавата, от двойни, играещи за чужда държава, агенти. Кирил Петков, с нотариалния за отказ от канадското си гражданство, доказва, в моите очи, че той недвусмислено избира България пред Канада.

И щом американкият Върховен съд може да си позволи обширно тълкуване на закона, не виждам защо аз, политически анализатор, да не сторя същото.

Позицията ми е пълна подкрепа за Кирил Петков.

Да не говорим, че в действителната, задкулисна българска политика, ние като общество ставаме свидетели, в продължение на 31 години, как една партия без абсолютно никакви скрупули брани интереса на друга, съседна на България държава, географски много по-близка до нас от Канада. Нарочно не споменавам държавата, за да може всеки от Вас да се допита до съвестта си, дали това е така. Сещате се и коя е партията, в която висшият управленски ешалон са агенти на въпросната дърважа, а и не само на нея. И днес, всички политолози, анализатори, коментатори и политици от целия спектър са се загрижили да бранят Конституцията, за да предпазим България от канадските агенти. Днес, всички са стожери на законосъобразността.

Пълна подкрепа за Кирил Петков от мен. В следващите дни ще дам целия си глас в защита на тази позиция.

Слави Василев, фейсбук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *