Донев: Зеленият сертификат не ограничава правата на хората.

Зеленият сертификат не ограничава трудовите права на хората. Това заяви пред Българската национална телевизия служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Той напомни, че работодателите нямат право да принуждават работниците си да се ваксинират. Ако служител, заемащ позиция, за която се изисква зелен сертификат, не желае да се ваксинира, може да се тества.

Всички работодатели, чийто сфери на дейност попадат в изискванията за зелен сертификат, имат право да получат безплатни антигенни тестове от РЗИ след заявка. Цената на пробовземането от 10 лева на тест обаче може да се спести единствено, ако работодателят осигури свое медицинско лице. В такъв случай резултатите от тестовете ще важат само за нуждите на преприятието, защото няма да са вписани в системата от оторизирана лаборатория.

Министърът поясни, че в настоящата обстановка е допустимо да се въвеждат ограничения, за да се запази здравето и живота на населението и това е потвърдено с решения на Европейския съд за правата на човека и на българския Върховен административен съд.

„Единственият начин да ограничим разпространението на вируса е с въведените мерки“, категоричен бе Донев.

По думите на служебния вицепремиер за момента въведените мерки не се отразяват на безработицата у нас, която остава на ниско ниво.

По повод искането на синдикатите за вдигане на доходите у нас Гълъб Донев изтъкна, че според него има възможности за увеличение на минималната работна заплата. Дали това ще се случи и какво ще е увеличението обаче трябва да се реши след преговори със социалните партньори.

„Дали ще се запази добавката от 120 лева за пенсионерите и догодина е решение, което трябва да вземе следващото Народно събрание. При всички случаи обаче размерът на пенсиите ще се увеличи в края на декември заради новата формула, заложена в актуализацията на бюджета за тази година“, добави Донев.

източник:frognews.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *