Енергийните министри в ЕС
 се срещат извънредно заради кризата

Енергийните министри на държавите в Европейския съюз се събират на извънредна среща заради рекордните цени на електроенергията. Обсъдени ще бъдат възможните мерки за овладяване на кризата.

Блокът иска да реформира енергийният си пазар, но няколко държави са против. Става дума за девет членки на ЕС, които излязоха с обща позиция, според която те няма да подкрепят каквито и да било мерки, които засягат вътрешния енергиен пазар. Позицията е на Австрия, Германия, Дания, Естония, Финландия, Люксембург, Ирландия, Латвия и Нидерландия. 

Деветте държави призоваха за повече мерки за пестене на енергия и поставяне на цел – 15% взаимно свързване на пазара на електроенергия в ЕС до 2030 г.

В момента повечето държави се справят с енергийната криза чрез данъчни облекчения, субсидии и други мерки на национално ниво, за да предпазят потребителите от последствията от по-високите цени на газа. Правителствата в ЕС се опитват да постигнат споразумение за по-дългосрочен отговор на кризата.

При сегашната система цената на електроенергията на едро се определя от последната електроцентрала, необходима за покриване на общото търсене на електроенергия. Газовите централи често определят цената в тази система, която според Испания е несправедлива, тъй като води до продажба на евтина възобновяема енергия на същата цена като по-скъпата енергия, базирана на изкопаеми горива.

Европейската комисия заяви, че ще проучи дали пазарът на електроенергия в ЕС функционира добре, но че няма доказателства, които да предполагат, че една различна система би защитила по-добре страните срещу скока на енергийните разходи.

източник:frognews.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *