ПЕТРОЛЪТ ПРОДЪЛЖАВА ДА ПОКАЧВА ЦЕНАТА СИ.

Петролът продължава да поскъпва и в началото на новата седмица, достигайки поредни многогодишни ценови върхове, тъй като продължават проблемите с глобалното предлагане на черното злато на фона на солидното търсене на горива в САЩ и в голяма част от останалия свят заради възстановяването на световната икономика от коронавирусната криза и разхлабените противоепидемични мерки за пътуване.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през декември нараснаха в началото на днешната търговия с около 1% към ново тригодишен връх от 86,43 долара за барел – най-високо ценово ниво от октомври 2018 г. и отправяйки поглед към ценовия връх от септември 2018 г. около 86,74 долара за барел.

Декемврийските фючърси на американския лек суров петрол WTI също поскъпнаха с близо 1% към 84,76 долара за барел – най-високо ценово ниво от октомври 2014 г.

Възходящото движение е факт след отминалата поредна седмица на ценови растеж, през която петролът Брент поскъпна с нови 0,9%, а американският лек суров петрол – с цели 2,6%, поскъпвайки за рекордната девета поредна седмица.

След повече от година на понижено търсене на горива, потреблението на бензин и петролни дестилати в САЩ отново е в съответствие със средните нива на петгодишна база, като самите Съединените щати са най-големият потребител на горива в света.

В същото време обаче американските енергийни фирми намалиха през миналата седмица активните платформи за добив на петрол и природен газ за първи път от седем седмици, въпреки растящите петролни цени, обяви в петък компанията за енергийни услуги Baker Hughes Co. Според нейния доклад броят на действащите петролни кладенци в САЩ е намалял с два до общо 443 през последната седмица, уточни БНР.

Инвестиционните мениджър пък повишиха обема на закупените от тях нетни “дълги позиции” по петролни фючърси и опции през седмицата до 19 октомври, обявиха от Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ (CFTC), което само подчерта силните пазарни настроения за продължаващо покачване на цените.

Високите петролни цени продължава да намират подкрепа и от притесненията относно недостига на въглища и природен газ в Китай, Индия и Европа, което стимулира преминаването на различни енергийни производители към дизел и мазут за производството на електроенергия.

Анализаторите все пак предупреждават, че може да има известна низходяща корекции през следващите седмици, тъй като рязкото покачване на цените на суровия петрол доведе до нарастващо чувство на предпазливост.

Въпреки подобни възможни низходящи корекции, все повече анализатори и икономисти прогнозират, че петролните цени ще достигнат 100 долара за барел.

източник:frognews.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *