Д-р Аспарух Илиев: Зактсняхме с мерките и подготовката.

Подготовка за въвеждането на зелени сертификати, доставянето на дигитални четци и обявяване на стъпките на въвеждане трябваше да започне още през лятото. Но по-добре късно, отколкото никога. В момента хората са под напрежение заради внезапното прилагане на зеления сертификат – от днес за утре, разбираемо е, голям хаос е и е проблем за много хора. Не оправдавам, че цяло лято са си клатили краката, но едно предупреждение началото на септември нямаше да навреди. Въпреки това още вчера се видя, че ваксинирането се ускори.

Нека обаче не се залъгваме по темата за сертификатите. Истинската трагедия продължава да се разиграва в болниците, където системата е реално в срив, а кривата на болните отново тръгва стръмно нагоре. На отрицателите на всичко ще задам прост въпрос – ще отпаднат всички мерки (които и без това са символични), няма да се пазим, ще стигнем до 10 000 болни и 300 починали от Ковид да ден. И? Как ще се справим с това? Какво да правим? Какво решение предлагате? Може да се стигне до тотален обществен срив.

Независимо дали одобряваме или не действията на министър Кацаров, сега е необходимо всички партии да се обединят около строги мерки за спиране на пропадането, няма никакъв смисъл от търсене на вина сега в момента. Има проблем за решаване. Неизбежно е преминаването към електронно обучение, намаляване поне за две седмици на събиранията на големи групи хора, носене на маски, ваксиниране, ако нямате спешна работа и задачи, си стойте вкъщи.

За съжаление кривата на заболеваемостта не говори за плато, няма изгледи в близките 2 до 3 седмици ситуацията с болните и умиращи да се подобри, дори напротив – още ще се влошава.

д-р Аспарух Илиев, фейсбук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *