Тодор Белински: Планът за възстановяване и дълговете са поредните големи стъпки към окончателната загуба на независимост от България.

Инфлацията в България достигна невиждани нива от близо десетилетие. И това по данни на НСИ, които честно казано ми изглеждат занижени. Всичко това идва на фона на поскъпването при потребителските цени, скокът в цената на газа, електроенергията за бизнеса, а оттам и на тока и парното за бита.

Ако тези цени се задържат за по-дълъг период от време това ще бъде пагубно за цялата ни икономика (доколкото я има). На производителите ще им отнеме няколко месеца, за да предоговорят (ако изобщо успеят) продажните си цени, за да прехвърлят увеличените оперативни разходи върху крайните клиенти. Повишените производствени разходи неминуемо ще дадат допълнителен тласък на инфлацията, ще ограничи инвестициите, икономическия растеж и в крайна сметка ще доведе до ръст в безработицата.

За последните 12 месеца, цената на хляба и зърнените храни у нас скочи със 7.1%, зеленчуците поскъпнаха с близо 12%, а цените на животинските и растителни масла и мазнини се изстрелват с над 25%, сочат данните на НСИ към края на септември. За същия период, цените при транспорта скочат с 16.1%, тези на развлеченията – с близо 10%. Дори книгите са поскъпнали с 10% на годишна база. Това отново по данни на НСИ.

Цените на жилищата поскъпват с рекордни темпове (+9.1% на годишна база към края на август), невиждани от 12 години насам. От началото на октомври тази година, цената на природния газ скочи с 36%, а „Булгаргаз“ иска ново поскъпване от 32% през ноември. В средата на тази година, токът за бита скочи средно с 4.40%, а цените на топлинната енергия добавиха средно 16.23% към цената си. От началото на следващата година се очаква поредно поскъпване на тези услуги, като някои прогнози сочат скок в цената на парното от най-малко 20%.

Но това още са “белите кахъри”. Тимерманс ни каза, че “въглищата нямат бъдеще” при положение, че те имат дял от близо 60% в електроенергийния баланс на България в момента. Без въглищата сме обречени не само на ценови шок, но и на пълен разпад на електроенергийната система. Сещайте се какво следва от безумната зелена сделка. Тя в същността си е на нас може, а за вас не!

На фона на всичко това нов дълг в размер на 500 млн. лева ще бъде пласиран още през настоящия месец октомври, сочи съобщение на сайта на Българската народна банка. Обявлението идва само седмица, след като държавата емитира ДЦК за рекордните за тази година 500 млн. лева.

Ще завършва този преглед с ясния извод, че зелената сделка, така наречения План за възстановяване и дълговете са поредните големи стъпки към окончателната загуба на независимост от България и превръщането ни в обслужващ персонал. Колкото до инфлацията – тя засяга най-вече бедните, защото парите на богатите са основно в акции, които обикновено увеличават стойността си!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *