АСПАРУХ ИЛИЕВ:В такава система няма шанс за адекватно лечение на каквото и да е, въпреки героичните усилия на медиците.

Според информацията ми ситуацията в големите болници в София по отношение на броя пациенти с Ковид, починалите и натоварването на екипите е ужасяваща (не преувеличавам, думите на медиците са “Ужасно е!”), меко казано, из цяла България ситуацията не е по-добра. Тук не говорим за изчерпване на резервите на болниците и колегите, системата е отдавна отвъд всеки разумен лимит. В такава система няма шанс за адекватно лечение на каквото и да е, въпреки (меко казано) героичните усилия на медиците. Всеки извън системата трябва да е наясно как безотговорното поведение на обществото е самоубийствено, не само заради непосредствените последици, а заради непрекъснато изтъняващите сили на медиците.

Послепис: допълвам от коментарите, че “Шест болници отказаха да приемат болен” означава, че 6 болници са препълнени и нямат свободно легло.

Послепис 2: тук говорим за особено претоварване най-вече интензивните легла, които са високоспециализирани, болните са мониторирани денонощно, често интубирани и обдишвани. Именно тези легла са важни и нужни не само за Ковид пациенти, но за такива с инфаркти, инсулти, с тежки заболявания. Много болници (като Инфекциозна болница в София, където работи Мангъров) нямат подобни легла и изпращат тежките си пациенти при влошаване по околните болници.

Послепис 3: в София има около 150 интензивни легла. В западноевропейските държави броят на интензивните легла е между 50 и 330 на милион. Не сме на първо място, но имаме достатъчно за нуждите на столицата, проблем са болните.

Аспарух Илиев, фейсбук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *