Илиян Василев:Капаните на ГЕРБ успешно щракат

Капаните на ГЕРБ успешно щракат. Както е известно профсъюзите у нас са пленени, също толкова от ГЕРБ/ДПС, колкото и всяка друга склонна за корумпиране организация. Те са просто са част от модела на прехода. Без въглишните мини на Мариците и двата профсъюза губят основен източник на доходи и влияние. За това от доста време гледат да “балансират” с търсене на нови източници на приходи както по линия на ВЕИ, така и по линия на ядрената енергетика, така че нетно да не са “капо”, по израза на президента Първанов. Той също се оказа, че не е “капо” и то с много. За сведение на посрещачите, получили са доста щедри обещания, че няма да са капо от затворим въглищната енергетика.


Един от кратките вицове в енергетиката е, че с ВЕИ бориш зависимост от Русия. Както виждате, така борихме последните десет години, при които ВЕИ станаха привилегия на олигарси, мощно подкрепени от памперси-субсидии, и в резултат сега цените на “презрените” фосилни горива са в стратосферата. Още малко от този тип “подкрепа” и горивата ще станат като парфюмите.


Точно в момента, в който въглищната енергетика дава 65 процента от електроенергията у нас, служебното правителство се засили да дава дата за затварянето и. Вярно, допълни, че датата трябва да се даде от Парламент, но казаното от премиера Янев вече е повод за протести – на въглищари, а от следващата седмица и на бизнеса.


При това без да включат в Националния план технологиите за улавяне и складиране на СО2, които могат да направят прехода по-поносим и най-вече плавен, като дадат възможност да индустрията сама да реши как да изпълни целите на декарбонизацията. Тези, които говорят откровени глупости, че тези технологии са невъзможни и нерентабилни, да бяха прочели за новите проекти в САЩ. Само в Тексас са за улавяне на над 80 милиона тона емисии ?!? За сведения всичките емисии на България са на половина от това. Но перспективата да не се затваря въглищната енергетика не дава мира за зелените талибани. Как така хем фосили, хем без емисии?!


ГЕРБ и ДПС удобно потриват ръце и разчитат, че протестите ще им помогнат по време на предизборната кампания. И както виждате имат известно основание – ГЕРБ леко качват, Борисов потъна за да не дразни публиката, доганизира се.
Вместо да извадят цялата картина за престъпленията на ГЕРБ и ДПС в енергетиката, които лишават и днес и в бъдеще всяко правителство от пространство и ресурс за маневри, служебното правителство, се сниши толкова, че да не даде повод критиките да полетят към Румен Радев. Изглежда примирено със съдбата си на боксова круша. Както виждате нито един шеф в енергетиката не са сменили, а те им подготвят протести и капани, така че седмица преди изборите страната да “гръмне”.
Най-лошото е, че и партиите на промяната нещо мълчат по темата. Защото повечето от тях заложиха на “зелената сделка” и сега са в небрано лозе. Включително от ДБ, защото объркаха модерността с целесъобразността.
Грипът на “климатичните промени” разболя България от пневмония. Климатичната конференция в Глазгоу само ще “осчетоводи” провала, след като редица страни в света въведоха режим на тока, на горивата и на природния газ, а Китай и Индия обявиха че енергийната им сигурност /спасението на гражданите им/ стои по-високо от климатичните промени.


Най-големият проблем на прехода е отсъствието на лидери, които да се изправят пред хората и да им кажат цялата истина за кризата и единственото спасително решение – промяната. А тя ще бъде трудна, болезнена, продължителна, че трябва да противостоим на Брюксел, на Русия, което предполага нов тип национално достойнство и самостоятелен прочит на рискове и възможности. Но без промяна, с Борисов, Доган, Пеевски, Цацаров и Гешев – България просто няма да я има. Както с Борислав Михайлов е сигурно, че няма да се класираме никъде и за нищо.

Илиян Василев, фейсбук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *