Таня Андреева:Като лекар всеки ден се срещам с всякакви хора-не можете да си представите колко висок е процентът на напълно неграмотните.

Вчера една новина едновременно ме шокира и ме накара да се замисля за тежките дисбаланси в страната ни.

За три седмици от началото на учебната година екипите за обхват в образователната система в цялата страна посетиха 9250 семейства, чиито деца не посещават училище. Министърът на образованието проф. Николай Денков се включи лично в един от екипите.

❗️Целта на екипите по обхват е да доведат или задържат в училище над 46 000 деца.

✖️ 46 000 деца има риск да останат без образование.
✖️ 46 000 пораснали деца няма да имат шанс за добра работа.

Като лекар всеки ден се срещам с всякакви хора. Дори не можете да си представите колко висок е процентът на напълно неграмотните – млади жени и мъже, които дори не могат да напишат името си.
„Разбирам, че искате най-доброто за децата си. Но Ви моля да разберете, че без да завършат училище, много врати ще останат затворени за тях. Те са умни и будни, бъдещето им е в класната стая.“ Така проф. Денков се обърна към Димитър от квартал “Раковица” – баща на три деца в училищна възраст, които не влизат в клас.

„Бабата и бащата в това семейство са неграмотни и това оказва влияние върху решенията, които те взимат за децата. Лошият цикъл, при който необразованите родители не разбират колко е важно образованието, трябва да бъде счупен“, каза проф. Денков.

Много се надявам усилията на МОН за включване и задържане на всички деца в клас да бъдат успешни. Имам колеги от ромски произход например, които са отлични медици, положили са нужните усилия и са много успешни въпреки детството в гетото.

📚Вярвам, че всяко дете (без значение какъв е произходът му) има шанс да стане успешен възрастен и единственият път е през образованието.

Таня Андреева, фейсбук

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *