Радан Кънев:Моята подкрепа за Лозан Панов е очевидна и несъмнена.

Моята подкрепа за Лозан Панов е очевидна и несъмнена.
Но това не значи, че е сляпа или неаргументирана. Нито, че произтича единствено от подкрепата (която, вярвам, няма да закъснее) на политическата сила, към която принадлежа – Демократична България.
Напротив – имам, и тепърва ще развивам, сериозни аргументи защо неговата личност е далеч по-подходяща за поста на държавен глава от тези на конкурентите му. И това в същата степен се отнася и за Maria Kassimova-Moisset, сравнена с другите кандидатки за поста вицепрезидент.

Но днес ще изложа аргументите си, свързани с Инициативните комитети на тримата основни кандидати. Защото един кандидат не е просто конкретен човек, той е и отражение на общността, която го издига и подкрепя. За партийния кандидат това е партията, която го издига. А за независимия – Инициативният му комитет.

Комитетът на действащия Президент Радев не е изненада. Той е – според мен несръчен – опит да бъде олицетворено националното единство. Резултатът е странен сбор от несъвместими личности, от безспорни интелектуалци и успешни кметове, до ортодоксални комунисти, антиваксъри, антиевропейски представители на руската Пета колона и втръснали на всички чичковци от Държавна сигурност.
(Показателно е, че бъдещата формация на Кирил Петков и Асен Василев е представена от напълно неразпознаваеми лица, а партията на Станислав Трифонов – от двама от най-видните си депутати…)
Не мога да видя избора си в тази компания. И смятам, че тя е, в този си вид, под нивото на самия Румен Радев и тепърва ще го тегли надолу, а няма да му помага в кампанията.

Комитетът на проф. Герджиков изобилства от гербаджийски партийци, спорни лица от миналото ни и откровени опортюнисти, все хора, които биха подкрепили всяка кандидатура на Борисов и биха повтаряли всеки “слоган”, подаден от щаба. Те не ме интересуват.
Има, обаче, безспорно уважавани личности от интелектуалните и академичните среди. Хора, към които съм изпитвал, а и в бъдеше ще изпитвам, респект и дори възхищение.
Не мога да приема, обаче, Стокхолмския синдром, по силата на който вярват, че победа на ГЕРБ може да бъде победа над силовия едноличен подход, простащината и крадливата некомпетентност, както заявяват публично. Борисов е човекът, който наложи едноличната власт и простащината като печеливш политически модел у нас, който насади крадливата некомпетентност като норма по високите етажи на администрацията. И той нито може, нито иска да се промени.
Към тези уважавани хора се обръщам с предупреждение – ако проф. Герджиков изгуби тази кампания, ще загубите Вие. Борисов ще Ви отритне, ще Ви се подиграва, ще се гаври с искрените Ви усилия. Ако обаче спечели – победата ще бъде еднолично за Бойко. И той ще я отпразнува в обичайния си просташки стил…

Комитетът на г-н Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе не е просто съставен от хора, които възприемам като приятели и съмишленици (макар мнозина да са такива). Той е съставен от доказани борци, които са губили битки с мафията на власт в съдебната система, в медиите, в образованието, здравеопазването и обществените ни борби. Които пак са се изправяли и са печелили малките победи, благодарение на които все пак се движим напред като общество.
Но преди всичко – той е съставен от хора, които, дори на висока цена, винаги са се борили България да бъде модерна, справедлива Европейска държава. Които не се снишават пред успешните удари на токсичната пропаганда, а упорито се борят за съхраняване на здравия разум.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *