Разследването “Пандора”

Според разследването, наречено “Пандора пейпърс” (“Документите Пандора”), в което са участвали около 600 журналисти, се базира на около 11,9 милиона документа от 14 компании за финансови услуги и разкрива кои са истинските собственици на над 29 000 офшорни компании ковчежник номер едно на Белград е имал регистрирани компании в данъчния рай Британски Вирджински острови.

Световни лидери, политици, бизнесмени, известни личности са укривали инвестициите си в луксозни жилища, имоти на брега на морето, яхти и друго имущество през последния четвърт век, показва разследване, основано на почти 12 милиона документа.


Държавни и правителствени ръководители, в това число чешкият премиер Андрей Бабиш, кралят на Йордания Абдула Втори, президентите на Кения и Еквадор, са укривали авоари в офшорни компании, за да избегнат плащането на данъци, показва разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти. Други известни политици, които са идентифицирани като собственици на тайни сметки, са бившият премиер на Великобритания Тони Блеър, бивши приближени на пакистанския премиер Имран Хан и на руския президент Владимир Путин.


Разследването, наречено „Документите Пандора“, в което са участвали около 600 журналисти, се базира на около 11.9 милиона документа от 14 компании за финансови услуги и разкрива кои са истинските собственици на 29 000 офшорни компании.


В. „Вашингтон пост“ съобщава например за рускиня, която е имала тайна връзка с Путин, и е станала собственик на апартамент в Монако чрез офшорна компания.


Чешкият премиер Андрей Бабиш е вложил 22 милиона долара във фиктивни компании, чрез които е финансирал покупката на обширен имот, известен като замъка Биго, в Южна Франция. Бабиш отрече да е извършвал незаконни дейности и обясни, че е очаквал компромат срещу него преди парламентарните избори в страната.
Журналистическият консорциум е установил връзки между офшорни активи и 336 висши политици и държавни служители, включително държавни ръководители, министри, посланици и други, създали близо 1000 компании.

https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=ae4a87704c

Мали чрез своите компании е купил 23 апартамента, а един – лично. Според публикацията сделките са били извършени през периода 2012 – 2013 г. Тогава икономическият съветник на президента Александър Вучич е водел преговори с компании от Обединените арабски емирства за приватизацията  на най-големия авиопревозвач в западната ни съседка “ЯТ”.

Сръбската редакция на “Свободна Европа” допълни, че преди шест години политически опоненти и медии обвиниха Мали в притежаването на 24 топ имота българския бряг на Черно море. Тогава той отрече тези твърдения.

източник: ТВ Европа/ novini.bg

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *