Радев: Служебният кабинет спазва законите за разлика от този на Борисов

Служебното правителство търси всички възможни решения да внесе Плана за възстановяване. Това заяви пред журналисти в Кърджали държавният глава Румен Радев.

Получил ли е оплаквания от повишаващите се цени на суровините на електрическата енергия, Радев поясни, че това е предизвикателство за бизнеса и домакинствата.

Очаквам да има ефект и то има от тези краткосрочни и средносрочни мерки, които прие служебното правителството, за да успокои цените. За трета поредна седмица сме с най-ниска цена, заедно с Полша. Това няма да реши дългосрочния проблем. Това правителство се отличава от предишното редовно, защото работи в рамките на закона. Така и трябва да бъде. Трябва да се търсят начини, защото трябва да помогнем на българския бизнес, допълни президентът.

На въпрос дали страната ни не е готова с Плана за възстановяване с дата за закриване на въглищните централи, Румен Радев отговори, че предизвикателствата са две.

,,Първото е реформата в съдебната система, с акцент върху отчетността и отговорността на главния прокурор. Иска се ясно заявено решение. То може да бъде взето само със законови и конституционни реформи, които може да гласува българският парламент. Второ, това, което се изисква от нас, а и от всички останали европейски държави, да се посочи дата за затваряне на въглищната енергетика. Свързано е с решаването на огромен социален проблем. Трябва да се намери възможно най-доброто решение за България. Въглищната енергетика гарантира към момента наша автономност и независимост от колебанията на цените в международен план. Кой трябва да вземе това решение и на каква широка обществена, политическа и правна основа, за да посочим дата? Иска се консенсус. Това трябва да бъде ясно решение, обвързващо с българския парламент. С дългосрочна визия, която може да начертае устойчиво редовно правителство, което да поеме ангажимент. Търсим решение в рамките на това служебно правителство”, коментира държавният глава.

Не мога да кажа дата. Ние трябва да направим всичко възможно максимално дълго като ефективност на цени и като изчерпване на суровините ни да работят тези централи. 2036 г. са заявили в своята стратегия за преход предишните управляващи и са го внесли в ЕС. Моето мнение, че трябва да се борим този срок да бъде удължен. В същото време трябва да се организира ефективно производството с намаляване на вредните емисии, за да понесем цената. Служебното правителство търси възможни решения. Вярвам, че ще намери някакво решение рамките на мандата си. Трябва да направим всичко възможно да го внесем, посочи още президентът Радев.

ИЗТОЧНИК: NOVINI.BG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *