Д-р Аспарух Илиев:Махането на маските е прибързана мярка

Бързото премахване на всякакви ограничения по отношение на маски и дистанция с наближаване на зимния сезон в много страни на Европа, въпреки високия процент на ваксиниране срещу Ковид, е доста прибързано и популистко. Обществото е уморено от ограничения и стремежът към нормалност е напълно разбираем.

В същото време епидемиолози и инфекционисти предупреждават, че е прибързана мярка. Привърженик съм на ваксините, нямаме алтернатива освен тях в момента, но е факт, че вирусът продължава да се предава (намалено предаване, но не преустановено) въпреки имунизацията.

Това носителство продължава да е резервоар за мутации и този резервоар трябва да бъде свит до минимум преди да мислим за освобождаване на мерките. Коментарът ми се отнася повече за Западна Европа, в България в момента нито мерките за контрол са мерки, нито ваксинирането е ваксиниране.

А иначе България върви с бърза стъпка към 100 и повече починали от Ковид на ден (два автобуса), на ден в България без Ковид умират от други болести около 150-200 души, за съпоставка. Болниците са за пореден път претоварени и няма изглед за чудеса. Премиер, президент и цялата политическа клика (с изключение на Христо Иванов и Кирил Петков) предизборно бягат от темата за Ковид като “дявол от тамян” – поведение, което, по мое мнение, е безобразие. Това няма нищо общо с понятието “leadership”, нито с претенциите на политиците за загриженост към обществото.

Аспарух Илиев, фейсбук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *