Владислав Панев: Практиката показва, че еврофондовете служат за крепене на крадливи правителства

Винаги съм бил скептичен, че еврофондовете са панацеята за просперитета на България. Практиката показва, че те служат за крепене на крадливи правителства, за монополизиране на цели сектори, за обогатяване на единици за сметка на всички останали. Благодарение и на тях България затъна в изгубеното десетилетие.

Те могат да бъдат и позитивни. Ако парите бъдат инвестирани в създаване на инфраструктура, върху която бизнеса да надгражда. В създаване на кръвоносната система на енергетиката, индустрията, образованието, от които да произвеждаме бизнес шампиони.

Обновяването на електропреносната система, създаването на умни мрежи, е задължително ако искаме конкурентна енергетика. Да може хората да насочат спестяванията си към инвестиции във ВЕИ например, които вече са са с по-ниска себестойност от пазарните цени на тока. Индустриалните компании вече строят собствени мощности и много добре са си направили сметката. Просто си заслужава.

Модернизацията на жп мрежата е другото. Заводи ще има, ако суровините и продукцията стигат лесно, бързо и евтино от и до тях. Така можем да възродим Северозапада, пък и други изоставащи региони.

Инфраструктура за нови компании пък са бизнес ангелите, фондовете за рисков капитал, фондовата борса, може би и Банката за развитие има роля. Няма развита държава без разнообразни инструменти за финансиране на новите и обещаващи компании. Без нормален закон за личния фалит, който да стимулира предприемачеството.

Това е инклузивната икономика. Такава, където можеш да успееш, независимо от стартовата си позиция. Добрите идеи, добрите познания и опит да могат да намерят среда, в която да бъдат реализирани. Това сега липсва в България в голяма степен. И без което не можем.

Това трябва и се ангажираме да направим през следващите години. Здрава, конкурентна среда, в която хората да намерят мястото си. В която българските емигранти да намерят смисъла да се върнат и да инвестират. България може всичко, стига да си свършим работата. И ще го направим!

автор: Владислав Панев, фейсбук

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *