“Сантиментът на Русия към нас и е излязъл солено” – няма такова нещо.

Покрай празника на Независимостта хибридните медии се скъсаха да ни “напомнят”, че Русия е платила за нашата свобода и независимост. Цитира се Българо-руският протокол от април 1909 година, който урежда финансовите задължения на България, произтичащи от анулирането на васалния ѝ статут спрямо Османската империя. Изтъква се факта, че тоя дълг ние никога не сме го върнали и оттам се прави мъдрия извод, че Русия е платила с “кръв и злото” за нашата свобода.


Дори прочетох коментари, че “Сантиментът на Русия към нас и е излязъл солено”. По този повод искам да внеса следната яснота:
За къв сантимент иде реч, като на 3 февруари 1918 г. новата съветска власт обявява едностранно, че отказва да погасява всякакви задължения на руското царско правителство и се отказва да търси и да изисква всякакви задължения, които се дължат на Руската империя?!


За капак всички активи на “чуждите капиталисти” в Русия са конфискувани или казано по-простичко, всички фабрики собственост на чужди инвеститори са национализирани. Чуждестранните инвеститори държат 49,7% от руския държавен дълг. През 1914 г. 80% от този дълг е държан във Франция и 14% във Великобритания под формата на облигации. Към Великобритания, в края на Първата световна война, дългът се изчислява между 538 и 568 милиона паунда, а към Франция се оценява на 3,573 милиона. Външния дълг към Япония се равнява на 147 милиона долара. Русия е държавата с най-големия външен дълг в света по онова време! И понеже отказва да плаща, е принудена да се откаже и от всичките си вземания! Които пък вземания са смешни на фона на дълга. Но това гледам, че не пречи на някои хора да разтягат лакърдии как се прецакала Русия заради “сантимента си” към нас и как платила за нашата свобода! Ами първо не се прецакала, защото отказва да плаща в пъти повече от това, което и се дължи, и второ, да се говори за “сантименти” при това положение е меко казано малоумно!

Биляна Амбрева , фейсбук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *