Путин е несваляем.

Прокремълската партия “Единна Русия” печели парламентарните избори в Русия. При 71% обработени бюлетини тя получава близо 49% от гласовете, следвана от партията на комунистите КПРФ с 20,25%, съобщи Централната избирателна комисия (ЦИК).

Новината идва на фона на многобройни нарушения в хода на гласуването, което за първи път в историята на страната протече в три последователни дни.

До изборите не бяха допуснати опозиционни кандидати от екипа на Алексей Навални, който е най-известният критик на Кремъл. Неговите организации бяха обявени за екстремистки по-рано тази година.

5-процентовата бариера за влизане в парламента преодоляват още националистите от ЛДПР с 7,68% и “Справедлива Русия” със 7,42%.

Петата и засега последна формация, която ще бъде представена в новата руска Дума е партия “Новите хора”, която засега получава 5,53% от гласовете. Тя беше регистрирана преди година без съпротива от страна на властите и се смята за близка до Путин.

Изборите се провеждат по смесена пропорционална и мажоритарна система. В седем района, включително и в Москва, беше допуснато и електронно гласуване, данните от което все още не са обявени.

източник:svobodnaevropa.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *