Западът умира.

Прочетох напоследък десетина книги за международното положение.
Няма да казвам кои, защото издателите ще се обидят, а ако авторите са българи, то те ще се озлобят.

Това за мен са токсични, шизофренични, параноични, делириумни и психоделични опуси, от които боли главата и те присърбява от досада и скука душата..

Мога да формулирам 10 точки като напътствия, като базисни правила, като основни опорни точки, като догматични ориентири за бъдещи автори на подобни интелектуални усилия.
Изрично да ги посъветвам слогът им да е високо геополитически, с панорамни геостратегически клишета, с употребата на слова като хартланд, римланд, пространства, зони, кордони, полюси, лимитрофи, империи, анаконди, бегемоти, левиатани и проч.

  1. Западът умира, впрочем вече е умрял, но въпреки това несъмнено ще умре.
  2. НАТО и особено ЕС са обречени на близка и неизбежна смърт, даже е странно, че още съществуват, но това няма да е задълго и няма как да не се случи в близките няколко години.
  3. Точно както Западът разпадна СССР, сега ще се разпаднат и САЩ, те дори са започнали да се разпадат, само дето още не са разбрали това.
  4. Китай е много важен играч, той ще победи САЩ, ако вече не ги е победил, но още по-важен играч от Китай е Русия, кат’ която няма втора тъй велика на света – няма и не може да има.
  5. Путин е винаги прав; прав е дори когато греши, но той не греши, не е грешал и няма да греши! Той е гениален стратег, вожд и учител на всички, които мразят Запада, САЩ, НАТО и ЕС, но най-много мразят либерастката Европа, Гейропа или казано с езика на пропутинските руски медии Еврожопа.

6.В момента върви Третата световна война, която се води от една шепа свръхбогати хора, които целят да намалят обикновените хора до един, максимум два милиарда, да ги превърнат в биороботи, в механични изпълнители на волята на суперелита, в зациклени на секса първосигнални същества, в натъпкано с чипове послушно стадо.

  1. Атлантизмът прави цветни революции и мирни и военни преврати където свари, а Русия такива неща не прави, тя в ничии работи не се бърка и никакви антиправителствени движения не подкрепя, никакви антиправителствени организации не финансира.
  2. Западните тайни служби вербуват, контролират, саботират, убиват наляво и надясно, а руските такива служби са света вода ненапита, хрисими са и на мравката път правят.
  3. България е попаднала в напълно чужда й сфера на влияние, време е да направи своя истински геополитически, източноправославен, рускоориентиран, евразийско насочен избор.
  4. Процесите в България са продиктувани отвън, страната ни е жертва на външни влияния, заговори, комплоти и намеси, които целят да я унищожат като държава и да изчегъртат нейната национална идентичност.

Разходете се из книжарниците и ще видите, че в съотношение 10 към 1 това е литературата, която днес преобладава у нас сред тематиките по международни отношения, геополитика, външна политика, международна сигурност.
Тези “стратегеми” и митологеми са взети на въоръжение от немалко преподаватели по въпросните тематики. В някои университети направо нещо такова е главното, което се преподава, главите на студентите се пълнят с откровения от този род и с такава първосигнална и повърхностна аргументация.

Абсолютен мит е, че преобладават алтернативните на всичкото това гледни точки.
Достатъчно е човек да разгледа книжния пазар, да надникне в университетските книжарници където още ги има, да пробяга сборниците от различни конференции и да си побъбри със свои колеги, студенти, докторанти.
Но най-лошото за мен е, пак казвам, че престижни наши издателства и хора с титли, степени и звания ни удавят в подобни теории и визии, та сме затънали в тези теории и визии вече буквално до веждите…

Николай Слатински, фейсбук

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *