Да се ваксинираш или не-това е въпроса.

Едно нещо не ми излиза от главата – мой приятел ми сподели, че вчера е починала най-добрата приятелка на майка му. Били приятелки от 1ви клас и си споделили кажи речи целия живот заедно. Починала е на 53 години. Без да е болна от нещо друго. Ковид се е оказал достатъчен.

В деня след трагичната развръзка на болестта на най-добрата си приятелка, майката на моя приятел и сестра му се записали за ваксинация. Въпреки че той от 9 месеца се е опитвал да им разясни реалните медицински причини, поради които всеки държащ на своето собствено здраве и живот би трябвало да се ваксинира, дезинформацията и “другата гледна точка” са се оказали прекалено силни, докато не се сблъскали лично с последствията.

По-силни са се оказали “контрааргументите” и в друг реален случай, в който в един вход на блок в Хасково от 20 живущи 5 са си отишли от Ковид.

По-силни се оказват и за 100тина човека всеки ден.
И не – не само възрастни и болни, макар че и те си отиват без време и всеки преждевременно загубен човешки живот е трагедия, но и 30+ годишни набори тук-там, 40 и 50 годишни още по-често.
Забравихме май, че всеки един е човешка съдба и цинично се трупат “ха-ха” реакциите на новинарските сводки за загиналите.

А всичко това е предотвратимо.

Да, предотвратимо е.

В Дания няма вече никакви мерки, нито дори и маските, не защото няма вирус – върви си и там, заразяват си се хората, ами защото вече се ваксинираха и хоспитализациите и смъртността от коронавируса при тях е на нива на обикновено грипче.

Наскоро приключи огромно по обема си изследване в Калифорния с 350 хиляди участника, което научно доказва, че ваксината на Модерна намалява случаите на хоспитализация от Делта варианта с 96%, което означава, че и да го хванете, няма да го изкарате тежко.
Другите ваксини също показват достатъчно висока ефективност за смекчаване на протичането на тази тежка иначе болест.

И както всеки друг лекарствен продукт – и те имат своите възможни нежелани ефекти, които след вече над 3 милиарда приложени дози са добре известни и са пренебрежимо малки като вероятност, спрямо ползите, които дават за защита от тежък Ковид.

Това е и причината абсолютно всички държави в света, без оглед на тяхното политическо устройство или геополитически интереси, да ваксинират масово населението си.

Разбирам, че много от вас са били подложени на всякакви по вид теории, които са ви разубедили или изплашили, но всичко описано дотук не е теория.

Хубави хора, нали разбирате, че за разлика от нашата опърпана държавица, в Европа има институции, които работят и на които хората се доверяват? Нали знаете, че хилядите лекари, които работят по стотиците здравни институти и държавни служби и се занимават професионално само с това отдавна са единодушни за нуждата от ваксинация и, че само защото ние сме едно разградено дворче, тук вместо да се води една подходяща разяснителна кампания, както навсякъде другаде, се пускат помияри (май за първи път използвам тази дума в текст, но пък си е точно за случая) като Мангъров, които месеци наред да обхождат студията и да дават “алтернативната гледна точка” на равни нога с общия консенсус.

Това не е дебат, скъпи приятели.
Резултатите са тук и те не са двусмислени.

Ваксините спасяват животи.
Ваксините спестяват мъки.
Ваксините работят.

Ваксинирайте се.
Ваксинирайте и близките си <3
Както всички наши европейски братя и целият останал свят правят неслучайно.

П. С. За приятелите ми, които (за наистина голямо съжаление) са не в лагера на разколебаните, а в този на хардкор антиваксърите, които или по някаква причина смятат, че с моите статуси им нарушавам тяхното право да не се ваксинират и държат много да ми го кажат публично, или настояват да споделят техния “рисърч”, който оборва консенсусното мнение на всички световни научни институти взети заедно – имам една молба – да се въздържите от коментар под този пост.

Моята стена видя достатъчно дискусии по темата вече, но виждайки толкова много безсмислена и предотвратима смърт всеки ден – не смятам за отговорно през моята лична платформа да продължава една полемика, която по начало не би трябвало да съществува.

Здрави да сте всички и дано имаме повече мъдрост и здрав разум.

Павел Начев, фейсбук

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *