Съвременното изкуство няма послания.

Ха! Сложили са бурка на Триумфалната арка.
Не знам какво по-точно е посланието. Може би “свиквайте”?

Аз уважам много покойния Кристо. Той стана известен с арт-провокациите си. Да, успя да се реализира в съвременния запад, възползвайки се от това, от което средата се нуждае. Защото целта на твореца е да провокира. Да привлече вниманието.

Но също така провокацията трябва да носи идеи, послания, да бъде онзи морски фар в нощта, който да даде насока на пътувашите временно (наши) кораби. И съжалявам, но тук вече ни се разминават пътищата както с Кристо, така и с празното “провокативно”, кичозно съвременно изкуство. Изкуството на опаковъчните материали, което всъщност и добре говори за времето, в което живеем. Много лъскаво отвън, но все пак плоско, грозно, скучно, набързо скалъпено, без никакво послание, трайност, качество, достолепие. Изкуството на снимките, на Инстаграм, днес го има, утре го няма. На корпоративните опаковъчни материали. На рекламата.

Не е необходимо да взимате под внимание моето мнение, аз съм г-н никой.

Обаче това с Триумфалната арка е грозно. Кич. Бурка. Чаршаф. Без никакво послание. Освен, може би, че съвременното изкуство няма послания. Това да е посланието.

Автор:Дахер Фарид, фейсбук

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *