Кръстовден – Дано носим кръстовете си достойно! ✝

In hoc signo vinces✝
През есента на 312 г. един от претендентите за владение на Римската империя се оказал на 10 мили от Рим с армията си. Малко по-късно установил, че опонентът му Максенций се готви за дълга обсада и има значително по-голяма армия.
Според различните сведения в нощта преди битката или марширувайки към нея претендентът имал видение и сън, че може да победи със знака, който видял. Неразбиращ какво значи знамението забелязал и надписа – In hoc signo vinces /с този знак ще победиш/. Той решил да го изобрази на щитовете на войската си. Знакът бил Христовия Кръст /XP/, а бъдещият победител – император Константин Велики.✝

На Кръстовден празнуваме парадокса на Кръста. Да почиташ Кръста значи да почиташ поражението, което се превръща във вечна победа. Смъртта донесла Възкресение. Със сигурност император Константин Велики го е усетил, когато е победил.

Нещо накарало Максенций да не го чака на сигурно в Рим, а да излезе на бойното поле. Дали именно след тази битка светият император не пожелал да открие и физическия Кръст?

Няколко десетилетия по-късно майка му света Елена открива Светия Кръст в Йерусалим. А пълното име на днешния празник е Въздвижение на Светия Кръст Господен – именно в чест на събитието.

Ние също, подобно на Константин Велики, можем да изобразим Христовия кръст в живота си. Да се прекръстиш има същата сила, както тази на нарисувания войнишки щит. Дано носим кръстовете си достойно! ✝

Драгомир Младенов

https://www.facebook.com/%D0%92%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%80-100432005720082/

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *