Диригентство по президентски

Айде сега малко музик-полит просвета за вас, моите хора тука, па и за мене, щото и аз не знам, какво точно ше става тази вечер в зала “България”.


Значи- Валерий Гергиев е велик диригент, от най- великите на нашето време. Той е една от перлите в короната на Владимир Путин и блести може би най- ярко от всички руски интелектуалци, станали къде от любов, къде повече от конюнктурни съображения, негови царедворци. За Гергиев няма затворена врата и поне аз не знам място в света, където неговата, голяма колкото клечка за зъби палка, не е треперила.

Е, някои от тея най- баш истинските демокрацийй, като САЩ и некои други се опитаха да му подрежат крилата на полета, щото бил слуга на диктатор, но хората по света си го искат, защото е изключителен музикант, защото е много атрактивен и очевидно знае как да извлече най- доброто от оркестрите, на които е шеф- диригент и с които НАИСТИНА работи. Само чуйте по една минута изпълнения на оркестъра на “Маринский Театр” и Мюнхенска Филхармония (настоящите му два оркестъра) и думите са излишни. Тези умения му ги е дал Господ и той не е Путин.


Какво събитие ще има тази вечер в зала “България”?…Ми, и аз не знам. Гергиев е проходил в България, като диригент и по моя информация е гостувал тук общо 4 пъти, на които двата последни, засега, аз имах щастието да присъствам. Но, никога досега за негов концерт не се в случвало изобщо да не се продават билети. Излезе само тоя убийствен плакат по- долу (от който на много хора, вкл. на мен ни идеше да си прережем вените) и нищо друго за широката публика. Моето инфо е оттук- оттам, главно от колеги от филхармонията.


Официално, концертът е под патронажа на Румен Радев, ма май е изцяло прищявка на жена му. Официалната цел е събиране на пари за построяване на нова концертна зала в София….Абсолютно открадната идея. Открадната от нас, тия, които от десетилетия мърморим, говорим и тук- таме крещим за тази вопиуща нужда, без резултат. ОК, за разлика от това, кое ни се води държавна глава, ние сме великодушни и му прощаваме кражбата. Как, обаче, ще се събират парите, след като не се продават билети? Щото хората по света така правят- за такива цели се пускат билети, в пъти по- скъпи от обичайните, има и ВИП места и публиката се надпреварва да наддава. За концерта тази вечер слуховете са, че в залата ще присъстват само хора от свитата на Радев, сигурно некои от спонсорите му, щяло да има някои превъзходителства и….и аз не знам кой още. Не знам и как ще се събират парите. И после, ако изобщо се стигне до строеж на зала, в нея само гласували за Радев ли ще свирят? Защото, предвид “великодушието” му, аз друго не очаквам. Бе не знам, всичко е пълна мъгла.
Сигурен съм, обаче, в едно- това е предизборен ход. Ярка демонстрация на това, колко го цени Путин и как здраво стои зад него. Защото тъкмо Путин праща Гергиев тука. Много ме съмнява, че самия Гергиев гори от желание да скача от самолет на сцена и обратно, само за някакви си 5,6 часа. Точно толкова е престоят и работата му с колегите от Софийска Филхармония тук, но това е друга тема, айде да не паля фитили и аз. Не знам, обаче, защо Радев го прави. Хората, които така или иначе ще гласуват за него, знаят кой му диша във вратът. Или тъкмо за това- да го подчертае. Знам и друго- едни ще го изберат, а всички ще ядем дебелия. Това й е най- шибаното на демокрацията.

Тодор Митров, виолист и мениджър на “Софийски солисти”

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *