Мутациите и Ковид

Много интересно проучване в лабораторни условия се опитва да създаде суперустойчив срещу имунитета “шипчест” Ковид белтък, който да съдържа всички известни мутации накуп, така че да избягва както антителата от преболедували, така и от ваксинирани с РНК ваксина. Този изкуствен шипчест белтък би трябвало да може да заобиколи всички защити, както се и оказва в експеримента. Интересно е, обаче, че преболедували И ваксинирани след това пациенти имат все пак защита и срещу него. Изводът е, че ваксиниране след преболедуване вероятно дава допълнителна защита и срещу бъдещи все още невъзникнали мутации.Статията представя няколко важни факта:

1. Необходими са много мутации за пълно избягване на имунитета, вероятността за което е ниска.

2. Мутации на шипчестия белтък, които да неутрализират напълно ефекта на имунитета след преболедуване или след ваксина, са възможни. Но (има едно НО)…

3. Един малък детайл, който не би се видял от неспециалистите, но е важен, е дали така промененият и устойчив на имунитета шипчест белтък е по-добър в инфекцията от немутиралия (за тест на инфекцията са използвани безвредни хибридни вируси като “носители” на шипчестия белтък).

Авторите са сложили данните в допълнителна фигура (при това и с логаритмична скала) и не ги коментират обстойно, но там се вижда, че така констуираният мутант наистина може да инфектира (лоша новина, свързва се с рецептора), но по-слабо от оригиналния див вариант (добра новина, ще е вероятно по-малко заразен). Тук много спекулирам, но данните намекват, че ако имаме мутант, напълно устойчив на имунитета от преболедуване или ваксини, той би бил по-малко инфекциозен, т.е. по-слабо заразен. Тези заключения трябва да се приемат предпазливо, защото са изболзвани безвредни хибридни вируси като “носител”, а там липсват части на вируса на Ковид, които също имат роля за поведението в тялото.

Материалът не е преминал партньорска проверка, така че нека не бъде приеман като абсолютна истина.

https://www.biorxiv.org/…/10.1101/2021.08.06.455491v1.full

д-р Аспарух Илиев
Завеждащ лаборатория по инфекции на мозъка към университета в Берн


                    
                
	            

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *