Шолц: Германските автопроизводители не трябва да се страхуват от китайската конкуренция

Германските автомобилни производители не трябва да се страхуват от конкуренцията от Китай, каза канцлерът Олаф Шолц в понеделник при откриването на завод за рециклиране на батерии на Mercedes-Benz. Шолц описа инвестицията на производителя на премиум автомобили като част от новата програма за индустриална политика на Германия, съобщава Ройтерс.

Търговската война

“Някои казват, че Китай може да се справи много по-добре с електрическите двигатели от нас”, посочва канцлерът. “Германските компании не трябва да се страхуват от тази конкуренция”, каза той.

Шолц посочи, че индустрията е издържала на силна конкуренция от Южна Корея и Япония в миналото и потвърди отново позицията на Германия срещу митата на ЕС върху произведените в Китай електрически превозни средства.

“Аз съм против митата, които ни вредят”, посочи Шолц на церемонията по откриването в Купенхайм, югозападна Германия.

“ЕС трябва да използва такива мерки там, където дъмпингът и субсидиите всъщност поставят европейските производители в неравностойно положение, например в стоманодобивната промишленост”, добави той.

Европейският автомобилен сектор е изправен пред множество предизвикателства, вариращи от високи производствени разходи и прехода към електрически превозни средства до спадащото търсене и нарастваща конкуренция.

Тези проблеми накараха някои европейски производители да намалят производствения си капацитет, като пазарният лидер в региона Volkswagen обмисля затваряне на заводи в Германия за първи път за първи път в своята история.

Всички заводи на Mercedes се използват достатъчно ефективно, с изключение на една фабрика в Зинделфинген, където се произвежда моделната линия S-Class, изтъква Йорг Бурцер, член на борда на директорите в Mercedes, отговарящ за производството.

Продажбите на Mercedes през третото тримесечие паднаха с 13%, след като бяха силно засегнати от по-слабото търсене на луксозни стоки в страната поради кризата на пазара на недвижимите имоти.

Сега ЕС налага високи мита върху произведените в Китай електромобили, заявявайки, че компаниите се възползват от несправедливи държавни субсидии, които изкривяват пазара. Пекин отрича това и заплашва с ответни мерки, а германските производители на автомобили, които генерират около 1/3 от печалбите си в Китай, изразиха загриженост и призоваха за повече разговори.

https://67545f22f22c3c97d29317c5e94bd677.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Германия гласува против митата.

По отношение на електрификацията Mercedes планира да извлича суровини като литий, никел и кобалт от стари батерии за електромобили във фабриката без въглеродни емисии да използва повторно по-късно.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *