Опасно е: 5 неща за дома, които не трябва да взимате втора употреба

Вещите втора употреба могат да бъдат от различни категории – от дрехи до предмети за бита. Но има стоки, които е по-добре да не се купуват втора ръка.

Дивани, легла и фотьойли

Меките мебели е по-добре да се купуват нови. В противен случай рискувате да купите вещ с цяло гробище от бактерии, прахови акари и дори дървеници. Да знаете със сигурност за истинската чистота на собственика на вещта е невъзможно. И не бива да се доверявате на думите му по такива въпроси.

Ако този аргумент не ви убеди, можете да си купите мека мебел от познат, но дори в този случай е по-добре да поръчате почистване от професионални чистачи. Само те ще могат да проникнат с оборудването си в дълбоките слоеве на дивана, леглото или стола и да извършат поне частична дезинфекция.

Възглавници

Не бива да ви хрумва дори мисълта да си купите използвани възглавници. Тук важи същата причина, както при меката мебел, но в по-голяма степен. Съществуват повече от 17 вида гъбички, огромен брой бактерии, акари и други микроорганизми – те се натрупват върху възглавниците, докато спим. След това има кератинизирани частици от кожата, косми и капки пот.

И дори да сменяте калъфката на възглавницата (експертите препоръчват да го правите поне веднъж седмично), част от бактериите все пак ще останат във възглавницата. Така че е по-добре да не пестите пари тук, а да си купите нова възглавница. Още повече, че тя не струва толкова скъпо.

https://d0e0c6267c3dbeaaa3795fbc4804b91f.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Килими

Килимите са истинска среда за размножаване на бактерии. Те са и потенциален източник на яйца на мравки, дървеници или бълхи. Може да си мислите, че килимът излъчва приятна миризма на почистващ препарат, но тя може само да прикрие миризмата на гъбички и други проблеми.

Дезинфекцията на този предмет струва много пари. Не всеки собственик, който продава килим, ще си прави труда да ви го направи.

https://d0e0c6267c3dbeaaa3795fbc4804b91f.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Грил за барбекю

Грилът за външно барбекю или добрата му домашна версия струват доста скъпо. Но е по-добре да не пестите пари и да си вземете нов. С течение на времето върху устройството, независимо в колко добро състояние е било, се образува едва забележим ръждив слой. Ако готвите върху такава повърхност, в храната ще попаднат вредни частици, а това е доста опасно и вредно.

Има случаи, когато човек, който продава употребявана скара, не може дори да почисти напълно следите от мазнини и масла. Закупуването на такъв продукт е неприятно от всякаква гледна точка.

Козметика

Купуването на козметика от втора ръка не е най-доброто решение. Не е известно как предишният собственик е използвал палитрата със сенки. Да не говорим за червилата.

Купуването на употребявана козметика е нехигиенично. Повечето стоки може да са с изтекъл срок на годност, а вие дори няма да знаете за това. Ето защо козметиката задължително трябва да е нова. Ако не можете да си позволите марковия вариант, за който мечтаете, съвсем реално е да намерите достъпен и бюджетен аналог.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *