В Германия затвориха 47 криптоборси заради укриване на произхода на средства

Германски следствени органи в областта на престъпността и киберсигурността затвориха 47 местни борси за криптовалута, с аргумента че извършваните от тях операции позволяват пране на пари, информира ДПА, на която се позова БТА.

Криптовалути

Операторите на вече затворените криптоборси са обвинени в умишлено прикриване на произхода на средства, придобити по престъпен начин в голям мащаб, тъй като не са изпълнили законовите изисквания за борба с прането на пари, обявиха в общо изявление Федералната криминална служба (БКА), Централна служба за борба с интернет престъпленията (ZIT) и прокуратурата във Франкфурт.

Разследващите органи съобщиха, че услугите, предоставяни от операторите, позволяват извършването на обменни трансакции без регистрация и без проверка на доказателства за самоличност. Те са направили това, за да обменят бързо и анонимно криптовалути за други фиатни валути, като прикриват произхода на трансакциите.

Всички така наречени обменни услуги са били извършени в Германия, съобщиха разследващите.

Услугите за подобен обмен, които позволяват анонимни финансови трансакции и по този начин пране на пари, са един от най-важните градивни елементи за киберпрестъпността, обясняват властите.

Преди месец германските власти конфискуваха почти 250 000 евро в брой при операция срещу операторите на банкомати за криптовалути. Иззети бяха 13 такива банкомата, инсталирани, без операторите им да са получили необходимите разрешения.

В края на 2022 г. Германия призова за въвеждането на глобални регулации на индустрията на криптовалутите, за да бъдат защитени потребителите, да бъде предотвратено прането на пари и да бъде съхранена финансовата стабилност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *