Вицепремиерът на РСМ: Не могат да ми искат оставката политици, които спят до пачки и злато

Вицепремиерът и министър на транспорта на Република Северна Македония Александър Николоски обяви, че застава зад думите си от вчера по отношение на България и допълни, че “корумпирани политици в България му искат оставката”.

Македонският въпрос

Той отговори с поредна порция упреци и обидни квалификации на българските партии, които му поискаха оставката. За това се обявиха от ГЕРБ, БСП и ИТН в реакция на обидите му към България и българския президент.

Вчера Николоски нарече българите “нецивилизовани” и “мизерни” и предизвика скандал. В телевизионното интервю той категорично отрече двете страни да имат обща история, а поводът за нападките му отново беше липсата на македонско знаме в кабинета на “Дондуков” 2 по време на срещата на българския и македонския президент преди няколко дни. Тя беше неформална и протоколът не го изисква.

Само няколко часа по-късно, след като партиите в НС настояха да освободи поста си, Николоски излезе с позиция, в която отправи нападки към българските политици и визира лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, без да назовава името му. Той намекна за снимките с кюлчетата в спалнята:

“Бих искал да кажа нещо на онези политици, които искат моята оставка. Политици, които са обвинявани в престъпления и корупция, политици, които сме виждали на снимки да спят на легло до пачки, злато и стотици хиляди евро в чужда валута, искат от мен да подам оставка. Такива политици ли ще ми поискат оставката? Извинявайте, господа, но вие не сте достойни да ми искате оставката”, подчертава вицепремиерът на Северна Македония, цитиран от БНР.

Именно Борисов днес заяви, че повече приятелски срещи с представители на северомакедонските власти не трябва да се провеждат. “Явно с тези хора приятелски срещи, дори свързани с опера, не трябва да се правят извън официалното”, възмути се Борисов.

“Езикът, който използват, има само едно извинение – оставка на този министър. И ако не го направят, нито премиер, министри, нито партии не трябва да се виждат и да разговарят с тях, а ние ще направим всичко възможно в ЕНП да узнаят какво са направили”, зарече се Бойко Борисов от името на ГЕРБ.

В позицията си в отговор на поисканата оставка, Николоски отново повтаря, че македонците са отделна нация, отделен народ и говорят собствен македонски език, различен от всички останали езици, имат собствена история и собствена култура.

На обидните му квалификации политиците и институциите у нас реагираха още вчера. С позиции за недопустимия език от членове на правителство, което се стреми към европейско членство, излязоха от Президентството и от Външно министерство. Партньорите ни са уведомени, съобщиха от МВнР, които добавиха, че нямат намерение изобщо да влизат в такова неевропейско поведение и и диалог. “Манипулацията на фактите и истеричните реакции на правителството на РСМ не будят оптимизъм, че югозападната ни съседка желае отношенията с България да напуснат полето на провокациите и режисираните скандали”, констатираха от “Дондуков” 2.

Слави Трифонов: Ние свалихме правителството на Кирил Петков заради Македония

Не закъсняха и политическите реакци. Лидерът на ИТН припомни, че “свалихме правителството на Кирил Петков заради Македония”.

“Темата за Македония е част от моята същност. Като българин. Като бях дете, като бях много малък, се явих на един конкурс по история. Мисля, че бях в седми клас. Падна ми се да пиша за прабългарите, но когато се явих пред комисията, те ми зададоха следния въпрос, само да отбележа, че тъй като съм възрастен, това беше по социалистическо време”, пише Трифонов във Facebook и продължава:

“Та, комисията ми зададе следния въпрос: как може с една дума да унищожим претенциите на македонците, че Самуил не е български цар? И аз бях много горд със себе си, че се сетих за отговора и с гордост казах: Василий Втори Българоубиец. Освен това съм виждал хиляди пъти какво става, когато запея българските песни от македонския край. “Назад, назад моме Калино”, “Кога зашумят шумите”, “Болен ми лежи Миле Попйорданов”, “Йовано Йованке”. Ние свалихме правителството на Кирил Петков заради Македония! Понеже, може да не съм разбран, ще го кажа още веднъж: НИЕ СВАЛИХМЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА КИРИЛ ПЕТКОВ ЗАРАДИ МАКЕДОНИЯ”

“Македония е част от моето сърце като българин. Ако ще да се нарича северна, южна или северозападна. Ние сме българи, които обичат родината си и историята си. Дълбоко уважавам българите, които в момента живеят в Северна Македония, искрено ги подкрепям и уважавам заради тяхната смелост. Продължавам да си мисля за изказването на този човек, Николоски, от вчера. Разбира се, то е една унизителна глупост, която историята ще изтрие. Но, никога няма да изтрие нашата любов към Македония”, добави лидерът на ИТН.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *