Ананасът отново е плодът на изкушението.

Ако случайно попаднете в испански супермаркет между 19 и 20 ч. и видите около щандовете с плодове и зеленчуци млади хора да бутат колички с обърнат наопаки ананас, не се изненадвайте. Твърде вероятно е те да са там не за пазар, а в търсене на гадже. Това е поредният тренд, тръгнал от социалните мрежи и пренесъл се в реалния живот, пише Fast Company.

Става дума за хаштага #Mercadona (по името на верига магазини в Испания), набиращ скорост в TikTok. Под него са публикувани множество клипчета на млади хора в описаната вече обстановка. За страничен наблюдател може и да изглежда като масова психоза, но за участващите в него това се прави с цел.

Предполага се, че новата TikTok лудост води началото си от популярната в социалните мрежи актриса Vivy Lin, която на 20 август публикува видео, в което уж на шега заявява, че времето за намиране на гадже е от 19 до 20 ч. в Mercadona. В следващите дни магазините отчитат увеличен поток от клиенти точно в този диапазон. Стига се до там, че в един обект дори скриват ананасите, за да не могат търсачите на любовни усещания да ги вземат и да започнат да се разхождат с тях.

Новата тенденция се появява в момент, в който по-младите като че ли са преситени от запознанства онлайн и измислят всякакви начини да се върнат към класическите срещи на живо. Това включва ходене на фитнес, запознанства по време на маратон или дори гмуркане.

Но обърнатият ананас се ползва като символ за търсене на партньор не от вчера. В общуването в социалните мрежи този емотикон означава именно това, като най-често сочи и че човекът е в отворена връзка или иска такава.

В платформата има над 146 000 видеоклипа с хаштаг #carnivore, а по данни на Google търсенията на този термин са се увеличили със 79%

Месоядните инфлуенсъри в TikTok набират все по-голяма популярност

07.09.2024 / 09:22

А преди да стане секс символ този плод е бил символ на богатство. Внесен в Европа от Гваделупа XV век, той покорява стария контитент с вкусовите си качества. Правени са редица неуспешни опити за отглеждането му в неподходящите климатични условия на Европа. В следващите векове плодът се внася само от испанските колонии и заради дефицита му е доста скъп, т.е. позволяват си го само най-богатите. За известно време е наричан дори „кралски“ плод, продаван е и в полуизгнило състояние и даже е отдаван под наем за различни събития и сбирки на аристократи.

„Тъй като е бил непознат в Европа, ананасът е бил „освободен“ от културните натрупвания по отношение на другите плодове и хората са можели да създадат нови значения за него“, казва пред BBC д-р Лорън О‘Хейгън от Факултета по английски език и философия на университета в Кардиф. Заради формата си плодът е бил считан и за „символ кралската власт“, добавя тя.

Той е е идеален за Instagram и TikTok, където хранителни инфлуенсъри с хиляди последователи разрязват плода, възхищават се на цвета му и споделят отзивите си

Ананас за $400: Възходът на лукса в реколтата на плодове за богати

20.05.2024 / 12:46

Анасът в крайна сметка губи своя луксозен ореол, когато вносът му се улеснява, а цената пада драстично. И макар че според последните TikTok трендове може да се каже, че символизира секс, това също не е кой знае каква новост.

Още през XVII век британският писател Джон Паркинсън говори за него като за „забранения плод на изкушението“. Обърнатият наопаки плод става популярен през 90-те години на миналия век. Според списанието Men’s Health около 2006 г. в онлайн източници като Urban Dictionary се появяват обяснения от типа:

„Ананасът е символ на гостоприемство. Поставен на тераса или веранда, той сочи, че има суинг парти (т.е. с размяна на партньорите). Обърнат наопаки, показва, че човек търси отворена връзка“.

В същия материал на Men’s Health е цитиран човек, който разказва, че е използвал обърнат ананас, за да си намери суинг парти в Ню Йорк. Иначе казано сегашната мода сред младото поколение повтаря нещо добре забравено старо.

А ако се изключат пазарските колички в испанските супермаркети, обърнати ананаси могат да се видят най-често по време на круизи. Много фирми дори публикуват специални инструкции по отношение на плода. Една от тях гласи:

„Това не е тропическа декорация. Ако видите обърнат ананас пред каюта, това означава, че пътниците се опитват да предадат конкретно съобщение, което няма нищо общо с десерта“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *