Изкуственият интелект има огромен проблем.

Изкуственият интелект помага на петролната и газовата индустрия да увеличи добива чрез ускоряване на сондирането и повишаване на ефективността. Той предлага подобни печалби и на други индустрии, а онлайн платформите и уебсайтовете с базирани на ИИ чатботове се умножават бързо. Но има проблем. ИИ консумира огромни количества електроенергия.

Green Deal

Статия в New Yorker от миналия месец цитира числото половин милион киловатчаса. На ден. Това е потреблението на електроенергия от ChatGPT, за да се справи с двеста милиона заявки, които получава ежедневно. Това е много електричество. И това е само една програма с изкуствен интелект.

Според един холандски учен, който е изчислил потенциалното използване на електроенергия от ИИ технологията в световен мащаб, то може да достигне зашеметяващите 85 тераватчаса. Ежегодно. И това е долният край на диапазона. По-високата граница е 134 тераватчаса или 134 милиарда киловатчаса годишна консумация.

“Бихте говорили за размера на страна като Холандия по отношение на потреблението на електроенергия. Говорите за половин процент от общото ни световно потребление на електроенергия”, каза Алекс Де Врис пред BBC миналата година, когато беше публикувано проучване, автор на което за енергийния апетит на ИИ стана най-четен анализ, коментира OilPrice.com.

Излишно е да се припомня, че този вид допълнително търсене не може да бъде задоволено от вятърна и слънчева енергия, както признава самият Де Врис. “Имаме нужда от термоядрен синтез или имаме нужда от радикално по-евтина слънчева енергия плюс съхранение или нещо подобно в огромен мащаб. А такъв мащаб до момента не е бил дори планиран”, обяснява още анализаторът пред New Yorker. Като алтернатива, потреблението на газ за производство на електроенергия – и много вероятно потреблението на въглища – ще нарасне, за да задоволи това търсене.

Бившият министър на енергетиката на САЩ Ърнест Мониз, твърд поддръжник на енергийния преход, го изрази още по-лаконично: “Няма да изградим 100 гигавата нови възобновяеми източници за няколко години. Вече по някакъв начин сме задръстени с ВЕИ”, каза той н в коментари за енергийните нужди на AI, цитирани от Wall Street Journal.

Всичко се дължи на огромните количества информация, която AI програмите трябва да обработват, за да изпълнят дадена задача. Де Врис е изчислил, че ако Google превключи своята търсачка към генериращ AI, потреблението на електроенергия от тази търсачка ще достигне до 29 TWh годишно. И това е само Google, която започна да изпробва търсения, задвижвани от изкуствен интелект в Обединеното кралство по-рано този месец.

“Колкото повече информация събират, толкова по-умни са, но колкото повече информация събират, за да станат по-умни, толкова повече енергия им отнема.” Това е описанието, предоставено от изпълнителния директор на Arm, компания за дизайн на чипове, собственост на японската SoftBank.

Това общо количество енергия може да представлява между една пета и една четвърт от общото търсене на електроенергия в САЩ до 2030 г., каза Рене Хаас пред Wall Street Journal тази седмица. “Това едва ли е много устойчиво, ако трябва да бъда честен с вас.”

3e-news.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *