Христо Иванов: Не получихме отговор дали Нотариуса е бил сътрудник на МВР.

Не получихме отговор дали Мартин Божанов е бил сътрудник на МВР, каза пред журналисти в парламента Христо Иванов от “Продължаваме промяната – Демократична България”.

Убийството на Нотариуса

По-рано днес парламентът изслуша министъра на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов относно Мартин Божанов, известен с прякора Нотариуса, който беше убит в края на януари.

Днешното изслушване на министъра на вътрешните работи в оставка отново затвърди нашето становище, че той не може да продължи да изпълнява тази дейност и да бъде част от служебно правителство, което да организира честни избори, коментира Иванов.

Според депутата документите в секретното деловодство са откази да се предостави информация на временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов.

“Няма нито документално, нито устно получихме отговор на простия въпрос дали Нотариуса е бил сътрудник на МВР и ако е бил, това било ли е елемент от злоупотреба с този статут, защото това е големият въпрос”, добави Христо Иванов.

Атанас Атанасов обвини Калин Стоянов в престъпление по НК, наказващо се със затвор

Това е меко казано явно неуважение към висшия орган на държавна власт. При закрито заседание, взето решение на Народното събрание министърът на вътрешните работи да бъде изслушан по конкретен въпрос, той дойде и заяви: “Няма да ви кажа”. Отказа да даде всякаква информация, позовавайки се на държавна тайна. В Закона за защита на класифицираната информация има уреден механизъм, по който може да бъде декласифицирана информация. Този човек арогантно отказа на народните представители на закрито заседание да предостави информация – това е неизпълнение на служебни задължения и престъпление по чл. 282 от НК. Ще помислим как да действаме оттук-нататък. Това каза пред журналисти съпредседателят на “Демократична България” Атанас Атанасов.

Въпросът е бил дали Мартин Божанов – Нотариуса е бил сътрудник на МВР и кои са били неговите ръководители. На 2 април Никола Минчев от ПП-ДБ, който е председател на комисията “Нотариуса”, заяви, че депутатите са получили отговор от МВР по въпроса с евентуалното агентурно минало на Нотариуса, което се намира в “Секретно деловодство”. По думите на Христо Иванов, обаче, отговор на депутатите е бил отказан.

“Свидетели сме на организирана и координирана операция за дискредитиране на коалицията ПП-ДБ чрез използване на нереформираните Прокуратура и служби за сигурност”, заяви Атанасов.

“Стоянов каза, че според него щабът на МВР по време на изборите, който трябва да се бори с изборните измами и купуването на гласове, трябвало да бъде оглавен от главния секретар. Тук възниква въпросът дали не направиха така, че в навечерието на изборите да отстранят точно този главен секретар”, коментира още съпредседателят на ДБ.

https://097fd1ecc9138e2deca78efd53aa2885.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

“За тези, които искат моя арест, искам да им припомня, че още Филчев ме арестува – оживях, макар и минал през Централния софийски затвор. Не ме е страх от тези неща, аз съм гърмян заек”, каза още той.

По думите на Атанасов “Военното разузнаване” си взаимодейства с “Възраждане”.

1 thought on “Христо Иванов: Не получихме отговор дали Нотариуса е бил сътрудник на МВР.

  1. Този мн странен, държавата бедства, а ттой с глупости се занимава

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *