Илиян Василев:Всички субсидии на света не могат да решат проблема с липсата на непрекъсваема и достъпна енергия.

За това казвам, че всякакви революционни стратегии в сферата на енергетиката трябва да се приемат в дни като днешния. А той дори не е сред най-студените. Консумацията е на ниво 5500 МВт макс. Представете си над 7500 МВт. Ето ви истината – дори през деня ВЕИ тата ги няма в пейзажа. Дори батериите, които утре сме щели да изградим, са безсилни при такава ситуация – те работят в диапазон максимум от шест часа.
Всички субсидии на света не могат да решат проблема с липсата на непрекъсваема и достъпна енергия, която да ви топли и да ви свети за да оцелеете.
За това преди време писах, че вече няма да споря с ВЕИ “революционерите” и с тези, които наричам десктоп експерти. Животът е най-добрият учител и съдник.
В момента при тази картина нетно внасяме още 500 МВт, основно от Румъния. Това по повод, че можем да се оправим с внос. При 5500 МВт, можем да разчитаме само на 10 процента. При 7500 МВт пак можем да разчитаме на толкова – на 500 МВт.
А сега се пригответе за още поне сто такива дни и си помислете ще затваряме ли ТЕЦовете си, преди да сме сто процента сигурни, че не утре или някой ден в бъдещето, а днес, редом с вас имаме достоверна алтернатива.
Знам отговора. Вие също.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *