Иван Спиридонов:Е ЛИ БЛЮДОЛИЗНЕЧЕНЕТО НАША НАЦИОНАЛНА ЧЕРТА?

Е ЛИ БЛЮДОЛИЗНЕЧЕНЕТО НАША НАЦИОНАЛНА ЧЕРТА?

Много мислещи българи приемат за един от най-големите ни проблеми факта, че елитът ни е трайно съставен от помияри, мижитурки и блюдолизци. Смятат, че целия ни елит е такъв – като тръгнем от бизнеса и стигнем до политиците.

Това е абсолютно вярно и се вижда с просто око.

Отново отгоре в обществото е изплувало мазното, както пишеше Радой Ралин. Затова няма какво да ни учудва днешното жалко раболепничене пред англосаксонските и брюкселските господари.

Едва ли е успокояващо, че не сме така от вчера.

Същите, които днес са първи евроатлантици, искат да събарят паметници и да именуват улици на Джо Байдън или на Владимир Зеленски са деца и внуци на тези, които назоваха софийски булеварди Йосиф Сталин и Владимир Илич Ленин и внуци и правнуци на онези, които бяха кръстили пак столични булеварди на Адолф Хитлер и Бенито Мусолини. Ако не днешните ни нотабили, то децата им само след няколко години могат да прекръстят улиците Байдън и Зеленски на Владимир Путин и Си Цзинпин, че и, не дай Боже, на Реджеп Тайип Ердоган!

И трагедията не свършва дотук. Има една голяма разлика в поколенията блюдолизци.

Бащите, дядовците и прадядовците все пак са търсели някаква полза за цяла България, мазнейки се на чуждестранните господари.

Мазнели са се на Хитлер и Мусолини заради националното обединение, вярвали са, че един хубав ден това раболепничене ще помогне за създаването на обединена България от Дуранкулашкото блато до Охридското езеро.

По-късно тези, които са се кланяли на Сталин и Брежнев, са го правели я за евтин петрол, я за ядрена централа или нови танкове и изтребители. Впрочем, точно от това мазнене резултатите са видни и днес. Дори можем да твърдим, че е било успешно и полезно за България и българите.

А днешните ни помияри блюдолизничат само заради себе си, заради собствените си задници, глави и банкови сметки. Не ги интересуват нито България, нито българите. Готови са да продадат, че и да подарят всичко българско в името на собственото си жалко добруване.

Ако утре ни завладее някоя източна или западна империя те ще са първите, които ще се наведат пред новия господар, че и ще лазят.

Това е положението, но има и един друг голям, да не кажа съдбоносен проблем – че днешните ни първенци май са като всички нас…или ние сме като тях. “Те” са “Ние”. “Ние” сме “Те”. Вече не съм убеден, че можем да произведем нещо по-качествено. Не съм убеден, че всеки от “нас”, ако стане от “тях”, няма да се превърне в същия мазен и безгръбначен егоист. Ако това е така, то вече наистина само Бог може да ни помогне!

Иван Спирдонов

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *