Дахер Ламот:Запада се обрече сам.

Постоянно получавам съобщения с какви ли не епитети към мен. Доста е дълго…и скучно, но трябва да го напиша.

Хората често говорят и съпоставят Олдъс Хъксли и “Прекрасният Нов Свят” срещу Джордж Оруел и “1984”. И двата романа обаче са силно повлияни от един друг – “Ние” на Евгений Замятин. Замятин пък е повлиян от Хърбърт Уелс.

Хърбърт Уелс, един от най-влиятелните фантасти живяли някога, е бил твърд социалист. Той успял да предвиди ядрените оръжия, танковете, сателитната телевизия, дори своеобразна негова Уикипедия, наречена “световен мозък”. Но това не му пречело да пише за социалните проблеми и за слабостите на социалистическата идея.

Евгений Земятин е бил болшевик, участвал е в техните движения. Това не му попречило да критикува и напише един от най-влиятелните романи, пионер на антиутопичния жанр, срещу болшевишкото управление, да осмее тоталитарната система, да покаже как постепенно всяко идея може да се превърне в прогнила

Джордж Оруел си признава, че е силно повлиян от Земятин и яростно критикува Хъксли, който не иска да признае влиянието, въпреки че в “Прекрасният нов свят” видимо е копирал сетинга и някои герои от “Ние”.
Оруел е бил също левичар, участва в испанската гражданска война на страна на републиканците. Убеден социалист, Оруел обаче не осмива друга, а социалистическата тоталитарна система в най-известните си произведения. Особено е оригинален похватът му във “Фермата на животните”, където комунистите са прасенца, а старите добри прасенца са заменени от разлигавени и корумпирани, охранени и изродени такива.

Олдъс Хъксли произлиза от аристократична фамилия на известни биолози, инженери, учени и индустриалци. Братовчед му е първият старши инженер на BBC, баща му е сред най-влиятелните проповедници на еволюционните идеи на Дарвин. Това не пречи на Олдъс да покаже именно страха от прекомерното използване на технологии и биология в света, на отглеждане на поколения задоволени консуматори, които стават жертви на удоволствието. Или както казват, разликата между Оруел и Хъксли е, че първият се е страхувал да забранят на хората да четат, на спиране на информация, докато Хъксли се е страхувал хората да се загубят, заляти от информация и да не искат да четат.

Общото между всички, е, че нито един от тях не е лизал подметките на своята идеология или е нападал чужди, напротив, държали са да посочат слабостите на своите, а чрез тях – на всички системи. И това, че всяка без коректив отвътре рано или късно се разлага.


Това, че аз критикувам западната политика, не означава, че съм враг на народа, платен от Кремъл, или че искам да бъда управляван от Китай или Африка. Но всяка система предлага свой продукт. Запад сам се закопава след като неговият продукт започна да прилича на (анти)утопично разделение на касти. На алфи, бети, гами и делти. На ЛГБТ касти. Смята, че Африка ще седи стационарна и ще бъде вечно експлоатирана, докато се вкарват милиони в Европа от други континенти, и това няма да докара бъдещ конфликт. Алчността и арогантността, вярата в непреодолимо им превъзходство над останалите, са нещата, които ще търкулнат надолу Запад.
Държанието на нашите либерални зомбирани касти, които фанатично и истерично защитават своите политически идоли, развяването на чужди знамена и фанфара на войната, очертаването на Злото, които са Другите и трябва да ги преследваме и унищожим, умопобърканите и невротични преследвания и лепене на кастови етикети, с които се характеризират корпоративните бачкатори и носители на фалшив интелект – ей затова ги осмивам. Щото сами се превръщат в това, в което те твърдят, че се борят срещу него. Не случайно родителите на повечето им са бивши комунисти и те яростно го прикриват, и не случайно всички империи посягат и инсталират първо към тях, послушния повръхностен слой, който постепено се разлага и пуска корени навътре.

Лошото е, че няма алтернативи. Е, поне позволете да им се смея ☺️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *