Кристиян Шкварек:Пълна независимост, когато си малък народ и държава, е нещо невъзможно.

Неприятната истина – пълна независимост, когато си малък народ и държава, е нещо невъзможно. Един блян. Никога, след Симеон I и Йоан Асен II, не сме имали пълна независимост. Няма и да имаме.

Да, това е обективната, тъжна, лишена от заблуди реалност. Обаче! Има и друг вид независимост, освен пълната, към която един малък народ може да се стреми:

Достойната независимост.

Такава, при която не клякаме постоянно и ненужно на всеки нов “покровител”, не се унижаваме за щяло и нещяло, не се продаваме за жълти стотинки, не позволяваме да ни налагат всяко искане и условие. Независимост, при която може би трябва да се съобразяваме, предвид малкия си размер, с международни организации, съюзи и сили, но го правим с максимално достойнство, с минимално компромис, и с постоянна мисъл за собствените си интереси. Независимост, при която не излъчваме политици, които сами тичат по чуждите посолства да си предлагат услугите.

Така че, на днешния ден предлагам нов курс – курс към възможното, но трудно – а именно “достойната независимост” като национална цел. За да не се срамуват децата и внуците ни после от това, в какво сме им превърнали държавата само и само да се харесаме някому навън.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *