ЗАЩО ЗАВЪРНАХА ВАСИЛ БОЖКОВ-ЧЕРЕПА?

ЗАЩО ЗАВЪРНАХА ВАСИЛ БОЖКОВ-ЧЕРЕПА?
.
Васил Божков-Черепа се завърна. Доскоро ОАЕ категорично отказваха да го екстрадират за България. Вчера се разбързаха за екстрадацията му и днес Черепа е вече у нас.
Вчера ОАЕ получиха съгласие за бързо членство в руско-китайската БРИКС. Да напомня, че когато Божков кацна в Дубай, там изненадващо дохвърча и Сергей Наришкин – ръководител на Службата за външно разузнаване на Русия. Дори се наложи руски официални лица да опровергават връзката между двете събития – била случайна.
Черепа е дестабилизиращ политически фактор у нас.
Най-малкото е такъв, защото знае много за всички и почти всичко. Това „всички” не е само Бойко Борисов, но и предишни премиери. И това „всичко” не е единствено сакове с пари. Жив свидетел пред съда винаги има убийствен пропаганден ефект, дори и да послъгва. Но в случая, както знаем, послъгване не е необходимо – и истината ще свърши работата.
Парадоксално звучи на този фон, но завръщането на Черепа е удобен фактор за тези „всички”, които се намират под западен натиск. Арестът му е на сгода дошъл момент да демонстрират чрез неговото задържане западната си ориентация. Да я демонстрират на фона на нарастващия дипломатически скандал със задържаните доставки за Украйна и негодните 100 БТР-а, които нямат място на фронта (дори библията на милиардерите – медията „Форбс”, която иначе не забелязва България, онзи ден посвети специална голяма статия с критика към страната ни, вкл. и за БТР-ите).
Но далеч по-важното в завръщането му е чрез заплахата от негови разкрития да си измиват ръцете пред Запада за непоследователната им политика. Защото е ясно, че чрез знанието на Божков неговите небългарски господари ще притиснат зад кулисите родните властници.
Срещу натиска чрез закона Магнитски се изправя натиска чрез операцията „Васил Божков”.
А когато постановката завърши, вероятно и Черепа ще стане излишен: както Трактора, както Вагнеровеца (за Пригожин виж по-предишния пост)…

Григор Лилов

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *