Иван Бакалов:Това правителство е приключило, идат избори.

Да надникнем в бъдещето. Това правителство е приключило, идат избори. Борисов се изтъпанва пред телевизиите и със сърдит глас нарежда – „Ние от ГЕРБ имахме само един министър, всичко им дадох на тех. Аз търпех, да има стабилност. И кво напраиха?“
Каквото и да са направили, Борисов ще ги подреди както си знае.
Стратегическа политическа грешка допуснаха ПП-ДБ да влязат в такова правителство. Алтернативата беше ГЕРБ с ДПС, ИТН и някой златен пръст да направят правителство и стабилно да изгубят следващите (предсрочни) избори. Но желанието на ПП и насипното дясно да управляват и нещо да променят, ги качи на ските и Борисов им ги намаза.
По-сериозната щета ще понесе ПП. Те събираха по-широк спектър избиратели от насипното дясно. ДБ поначало си бяха формацията, която беше податлива да пристане на Борисов. Така или иначе, част от тях са го правили.
Първата грешка беше, че ПП влезе в коалиция с ДБ. От ДБ се нагласиха за сметка на ПП с повече депутати, отколкото реално могат да вземат. ПП влезе в техния коловоз и заприказва за лустрации, паметници и смяна на националния празник. Самоубийствени инициативи, които са спорни и започнаха не навреме. Благодарение на тях ще се представят зле, дори много зле, на местните избори.
Втората грешка беше т. нар. сглобка. За която Лена Бориславова наивно обяви, че работела и модела „Борисов“ вече го няма. Трогателна наивност.
Борисов губи влияние и отстъпва от властта си, но още държи под контрол прокуратурата, агенции и служби. Той си е създал цяла паралелна власт. Много има още за чегъртане, само че няма да успеят. На следващите избори Борисов ще бъде достатъчно силен, за да влезе пак в коалиция, с когото си избере.
И в Германия вече над 10 години управляват заедно леви и десни. Но у нас не става дума за нормални партии, управляващи и опозиционни, които влизат в широка коалиция. Става дума за организирана в партия престъпна група, за множество афери на Борисов, които остават неразследвани. И коалицията с него е начин да бъде спасен от съдебно преследване.
Промяна не може да се очаква. Патовата политическа ситуация ще продължи. В обозримо бъдеще не се очертава друга нова политическа сила, която да е алтернатива на Борисов, освен ПП-ДБ. Нито БСП, нито ИТН или „Възраждане“ се в състояние да съставят правителство, могат да бъдат само патерица на Борисов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *