Ето какво крие скандалният запис на Радостин Василев.

Депутатът от “Продължаваме промяната – Демократична България” Радостин Василев огласи запис, за който твърди, че е от онлайн заседание на Националния съвет на “Продължаваме промяната” в неделя (21 май) през нощта с участието на около 50 души. В него се чуват гласове, част от които звучат като тези на съпредседателите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев, да говорят за смяна на шефовете на служби, уговорки с ГЕРБ при искания за сваляне на депутатски имунитети и с Брюксел за заобикаляне на правилата за влизане в еврозоната.

Василев многократно увери, че записът не е манипулиран, а в пуснатото резюме от 5-6 минути е събрано най-важното от петчасово заседание. Той обяви, че напуска групата на “Продължаваме промяната – Демократична България”, оприличи себе си на “Джовани Фалконе” (популярния италиански магистрат борец срещу мафията – бел. ред.) и обвини довчерашните си колеги в предателство.

Допълни, че от снощи има лична охрана, осигурена от Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС), заради получени заплахи за сигурността му, но отказа да уточни причините. не е известно и защо е пазен от ДАНС, а не от Национална служба за охрана (НСО), която се грижи за сигурността на депутатите.

Снощи (25 май), малко след като неофициално се разбра, че Василев се кани да огласи записи, Кирил Петков обяви пред медиите, че политици от “Продължаваме промяната – Демократична България” са били записвани по време на работни срещи в Народното събрание и в офисите им. Той определи Василев като “инструмент на превзетата държава и служби” и нарече записите “внимателен избор и сглобяване на отделни фрази, думи, изрази, извадени от контекст, целенасочено сглобени, за да създадат внушения и манипулация, компилация от отделни думи”. Петков цитира и част от записите, които очаква Василев да пусне днес. Повечето от тях в действителност прозвучаха в огласеното днес.

Всичко, което трябва да знаете за:Изборът на редактора (4444)

В средата на миналата година Радостин Василев напусна партията, с която за първи път влезе в парламента и от чието име беше министър на спорта – “Има такъв народ”, като взе със себе си още петима народни представители от групата ѝ. Това не беше достатъчно, за да запази на власт правителството на Кирил Петков, но отцепниците получиха челни места в листите за последвалите избори, което предизвика напрежение в “Продължаваме промяната” и оттегляне на знакови лица като Иван Христанов. Самият Василев беше обект на запис от бившите си колеги от “Има такъв народ”, които го обвиниха в натиск и заплахи към бившия депутат Христинка Иванова. Преди това той обвиняваше тогавашния зам.-председател на парламента Татяна Дончева в опит да го подкупи за подкрепа на кабинет на “Изправи се! ние идваме!” през 2021 г.

Всеки може да си направи запис…

В началото на пресконференцията си Радостин Василев подчерта, че е присъствал на онлайн заседанието на Националния съвет, макар да не е член на никой орган на партията. Обясни, че получил имейл от председателката на Националния съвет на “Продължаваме промяната” Таня Султанова с линк да се присъедини и слушал от 22 ч. до 0.30 ч., след което си легнал, защото сутринта трябвало да става рано заради детето си. Оставил таблета си да записва, за да чуе впоследствие обсъждането. С това обясни както факта, че разполага със запис от над 5 часа, така и че не участва в разговорите по време на заседанието.

Петков: Службите, прокуратурата и "техен инструмент" искат да провалят кабинета (обновена)

Петков: Службите, прокуратурата и “техен инструмент” искат да провалят кабинета (обновена)

Възмущението от чутото на сутринта го провокирало да действа, обясни депутатът. Той обеща да разпространи пълната версия на записа, която нарече “потресаваща”, за да е достъпна за цялото общество. Подчерта, че всеки е можел да чуе заседанието, ако е имал линк към онлайн срещата, и да си направи запис.

“Пълни лъжи са, че са правени записи на групите, по централите. Това не отговаря на истината. Най-вероятно г-н Петков се притеснява от някакви други записи, с които аз не разполагам”, коментира Радостин Василев.

Из записа: еврозоната, службите, посолствата

В кратката версия на записа, огласена на пресконференцията, се чува глас като на Кирил Петков да обяснява, че има договорка с Европейския съюз за съставяне на правителството между “Продължаваме промяната – Демократична България” и ГЕРБ, като е получено уверение от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че България ще влезе в еврозоната, като заобиколи изискването за 3-процентен дефицит.

Другият глас – като на Асен Василев, пък уверява, че шефовете на специалните служби в страната ще бъдат сменени с посочени от коалицията хора и че имената са съгласувани “с посолствата”.

Пълния запис от пресконференцията можете да видите тук.

Чува се Петков да казва още, че ГЕРБ е реален, а “маркетингов враг”, докато истинският враг е “задкулисието”. Членовете на разширеното ръководство на “Продължаваме промяната” са уведомени, че по предложение на съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов е постигнато съгласие с ГЕРБ при искане за снемане на депутатски имунитети да се прилага механизмът на Европейския парламент – да се сформира комисия, която да събира и оценява доказателствата, което предполага дълги месеци работа преди решение. (Как реагира Христо Иванов четете тук). Самият Радостин Василев е с поискан от прокуратурата имунитет и наскоро обяви, че ще се откаже от защитата си, за да бъде разследван.

“Умерени евроатлантици” срещу мафията

Радостин Василев очерта сходни процеси в “Има такъв народ” и в “Продължаваме промяната”, които го накарали да напусне и двете формации.

На пресконференцията до него седяха Николай Радулов, Светлин Стоянова и Деян Петков, с които се отцепиха от “Има такъв народ” през юни 2022 г. Те сега са част от движението му “Силна България”. Бившият министър на спорта отрече да е действал заради отказ да бъде поканен отново на поста и се зарече заради преживяното за втори път “предателство” да не участва повече в чужди проекти, а да действа само през своята формация.

“Аз и част от колегите напуснахме “Има такъв народ”, защото мафията пробиваше. Това се оказа факт. Сега “Има такъв народ” са едни 11 човека, които безропотно подкрепят ГЕРБ. Една година по-късно сме пред подобна ситуация, в която е напът да се формира коалиция между ГЕРБ и “Продължаваме промяната – Демократична България”. Не мога да подкрепя тази коалиция, това е предателство”, подчерта той и допълни, че няма да подкрепи в пленарната зала съвместно правителство с втория мандат между ГЕРБ и “Продължаваме промяната – Демократична България”.

Депутати гледат пресконференцията на Радостин Василев по време на днешното заседание на парламента
Депутати гледат пресконференцията на Радостин Василев по време на днешното заседание на парламента

Допълни, че ако някой се опитвал да заблуди избирателите на “Продължаваме промяната”, да видел какво става с “Има такъв народ”, имайки предвид, че от първа политическа сила до неотдавна сега партията на Слави Трифонов има само 11 депутати и “безропотно” подкрепя ГЕРБ.

“Хората вече не искат да ходят на избори, защото тотално противоположни проекти (ГЕРБ и “Продължаваме промяната”), под някаква невероятна форма, а това е дълбоката държава – структури със съвсем различни идеи да се събират с конкретни цели. Десетки пъти сме говорили с Кирил Петков, че няма да влизаме в коалиция с ГЕРБ, а ние сега ще имаме министър-председател, ще се разпределят регулатори, областни управители и др.”, посочи Василев, визирайки договорката между ГЕРБ и “Продължаваме промяната – Демократична България”, че Мария Габриел ще бъде ротационен премиер.

Борисов заяви, че записите на Радостин Василев няма да му повлияят за правителство (допълнена)

Борисов заяви, че записите на Радостин Василев няма да му повлияят за правителство (допълнена)

Увери, че той и приближените му са “умерени евроатлантици” и че биха били “опорки” твърденията, че акцията му е продиктувана от проруски позиции. Според Радостин Василев изходът бил само нови избори и “Картаген ще падне”.

Василев твърди, че Кирил Петков и номинираният за премиер Николай Денков са му казали преди седмица, че правителството на малцинството, което първоначално се лансираше от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “няма да бъде антикорупционно и затова не ни трябват хора като теб, Радостине”.

Коментира, че щом Кирил Петков и Асен Василев говорят пред широкото ръководство на “Продължаваме промяната” такива неща, “не искам да знам какво си говорят в тесния кръг Кирил, Асен, Лена (Бориславова), (Даниел) Лорер”. “Страхотен бой изяде Петков, или е уплашен, или е много лаком, май накрая ще излезе, че е много глупав”, отбеляза Василев и допълни, че истинската “омерта, дълбока държава и задкулисие” била коалицията между “Продължаваме промяната – Демократична България” и ГЕРБ.

Реакциите: от ажиотаж до кулминация на паралелната държава

Парламентарните групи реагираха в двете крайности на разпространения от Радостин Василев запис.

“Продължаваме промяната” и “Демократична България” повториха, че става дума за опит на задкулисието да провали възможността за съставяне на кабинет. Още преди огласяването на записите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че те няма да му повлияят на решението за кабинет.

Председателят на БСП Корнелия Нинова разтълкува казаното в записите като отказ от национален суверенитет, кулминация на паралелната държава и задкулисието, а Тошо Йорданов от “Има такъв народ” – като “нагледна демонстрация какво е дълбоката държава”. Възраждане” обяви, че подготвя сигнал до прокуратурата за действия, свързани с шпионаж. ДПС до момента запазва мълчание. Повече за реакциите четете тук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *