Христина Коемджиева:Меси е пример не само за футболист, но и за мъж.

Във времена на поголовен разврат и разгул да видиш, че хора, които могат да си позволят едва ли не всичко, са избрали едно от малкото смислени неща в този свят, а именно да отдадеш истински и изцяло себе си на един човек, изграждайки такава връзка, която може да устои на годините и всички предизвикателства, които носят те.

Днес хората не само се развеждат като невидели, а станаха напълно неспособни да създадат, изградят и съхранят интимни отношения с друг човек. Нещо повече. Вече отношенията само с един човек са скучни, превърнати едва ли не в табу. Бях писала преди време за тази нова тенденция situationship/ситуейшъншип, която ти дава право да имаш отношения с един човек, но без да сте обвързани,за да можете да се виждате и с други хора едновременно, без това да е проблем, защото хей, нямаш право да държиш сметка на някого, с когото нямаш връзка. Пълна абдикация към отговорност към другия човек. Това за мен е болестно състояние, което ще доведе до големи травми голяма част от младите хора, но това е друга тема.

Настоящата тема е за това, че все още има смислени хора, които знаят кое е важното в този живот, а не са се отдали на дребни суети и незадоволено его, търсейки внимание от противоположния пол под дърво и камък. Но зад всичко това не се крие една двойка, успяла да изгради семейство. Крие се голяма сила на характрите, набор от качества, които ти помагат всеки ден да се бориш това, което имаш да остане и бъде. И тук не става въпрос за липса на влечение към други трети хора. Тук става въпрос за сила на волята, която въпреки влечението, ти помага да направиш правилният избор и да бъдеш човек, който дал веднъж дума, я удържа докрай. Мъжка дума.

И си идваме на думата. Точно това цели неолибералната идеология. Обезмъжаването на мъжа, а с него и разлигавянето му чрез неспособността му да поеме отговорност към един човек и към семейството. А с разбиването на семейството настъпва края на най-стабилната единица,в която може да съществува човек. В семейството той черпи сили и израства, там среща подкрепата, която му е нужда за утрешния ден. Самотният човек е слаб човек.

А слабият човек е лесноуправляем човек.

Не случайно Меси е Меси. За това се иска характер, отговорност, дисциплина и ежедневен избор пред изкушенията. Да си мъж означава направил избора си веднъж да имаш силата да поемеш отговорност за него. И да стигнеш до финала, разбира се. С този избор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *