Христина Коемджиева: Гешев като залог за правителство.

Ние като част от демократичната общност на цивилизования свят държим на върховенството на закона – ни обяснява Плевнелиев в качеството си на член на контактната група за преговорите за съставяне на правителство.

Секунди по-късно обяснява как ГЕРБ били готови на всичко – пълен картбланш – за да се състави правителство.

Добре – вика му Георги Любенов – това значи ли че сте имали съгласия Гешев да не е повече главен прокутор?

Плевнелив клати одобрително кратуната и вика “да, и това сме казали на Демократична България – бяхме готови на всякакви компромиси”.

Законът обаче предвижда съдебната власт да бъде самостоятелна и независима от другите власти власт в държавата, а главният прокурор да се избира от самата нея в лицето на ВСС. Е, как тогава следвайки върховенството на закона ти слагаш на масата като предпоставка за едни преговори за изпълнителна власт кой може и кой не може да бъде главен прокурор?

Управляваме се от либерален тоталитаризъм, който в подножието на народа е пуснал някакви квази свободи, с които да се разсейва, докато горе нещата се решават по добрия стар едновластов начин. И защо му е на човек явна диктатура, когато управлява овце, които с правилните залъгалки няма да осъзнаят, че всъщност нямат демокрация. А когато живееш с мисълта, че имаш демокрация, ти не се бунтуваш срещу факта, че нямаш демокрация.

Това са новите диктатури. Те действат не чрез силови репресии, а чрез умелото, целенасочено затъпяване на хората – игра с психиката – при която робът сам се бори за робството си, защото не осъзнава, че е роб.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *