Елена Йончева:Европейската комисия да заведе дело в Съда на ЕС заради блокирането на членството на България в Шенген.

Настоявам Европейската комисия да заведе дело в Съда на ЕС заради блокирането на членството на България в Шенген. Процедурата е в правомощията на комисията и трябва да бъде насочена срещу Австрия и Нидерландия заради погазването на принципа на лоялното сътрудничество, част от Договора за функциониране на ЕС.

➖ България няма нужда от утеха, #България има нужда от конкретни действия. Това заявих във вторник вечерта на комисаря по вътрешни работи Илва Йохансон по време на дебат по темата в пленарната зала в #Страсбург. Дискусията влезе като извънредна точка в дневния ни ред поради важността на темата.

ℹ️ На 8 декември #Австрия и #Нидерландия блокираха решението на Съвета на #ЕС по правосъдие и вътрешни работи за приемането на Румъния и България в #Шенген като злоупотребиха с правото на вето. Те демонстрираха откровена злоупотреба с права, погазвайки не само Шенгенското законодателство, но и базови принципи на Договорите. Като пазител на Договорите Европейската комисия има задължение да реагира.

ℹ️ Два дни преди гласуването, по инициатива на българските депутати от левицата и с подкрепата на над 50 наши колеги, изпратихме няколко въпроса до Европейската комисия, на които все още нямаме отговор. Единият от тях е свързан именно с евентуално нарушение на принципа на лоялното сътрудничество, записан в чл.4 от Договора за функционирането на #ЕС.
Илва Йохансон заяви, че съжалява за решението на #Съвета. То говори, че ЕС е разделен в момента, каза тя и беше категорична, че ще направи всичко възможно членството на България и Румъния в #Шенген да стане факт през 2023 г.

➖ Представителят на чешкото правителство, министърът на образованието Владимир Балаш, изрази увереност, че Съветът ще запази своя ангажимент за разширяването на Шенген и при следващите шест месеца. #Чехия председателства Съвета до края на 2022 г., а от януари следващата година мястото й ще заеме Швеция.

➖ Европейският парламент подкрепя приемането на България и Румъния в Шенген и това е многократно заявявано. Държавите ни изпълниха критериите за влизането още през 2011 г. Европейската комисия също призова Съвета да се произнесе положително за България и Румъния, но това не се случи заради позициите на Австрия и Нидерландия.
По време на дебатите във вторник някои от румънските евродепутати призоваха решението на Съвета по правосъдие и вътрешни работи да бъде преразгледано още тази седмица, когато заседават държавните и правителствените ръководители на държавите членки.

❗ В навечерието на Европейския съвет на 15 декември ние настояваме, че е несправедливо #България и #Румъния да бъдат държани извън Шенгенското пространство. Те са изпълнили критериите за пълноправно членство и го заслужават сега, каза в изявление за медиите преди пленарната сесия и председателят на групата на социалистите и демократите Ираче Гарсия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *