Велинградчани се вдигат на протест срещу концесионирането на Клептуза.

Отдавна велинградчани милеят за онези времена, в които са посещавали карстовия извор Клептуза и парка около него, в които е било чисто и красиво. Днес, години по-късно, паркът прилича на сметище. Хората в града разказват, че общината тотално е абдикирала от грижата за Клептуза и от доста време се гласи да го даде на концесия за поддръжката му. Нещо, с което местните не са съгласни. Хората са недоволни, че определени бизнесмени, свързани с определени партии, са разграбили целият им град, строейки хотели и източвайки минералните води на града, докато за града не се полагат никакви усилия и проблемите с водоснабдяването към битовите потребители са ежедневни. Нещо повече, из града се говори, че дебитът на водата не е достатъчен да захранва както битовите потребители-гражданите на града, така и многобройните хотели, които смучат прекалено много вода, затова вода за гражданите почти всеки ден няма. Но какво се случва с Клептуза?

Под претекст, че финансиране няма, кметът на града Костадин Коев [ГЕРБ] гласи да отдаде на концесия за нищожна сума парк Клептуза, вместо да намери начин парка да се поддържа от общината и всички доходи от него да отиват при гражданите. Чрез концесия парка ще се стопанисва от частни лица, които изцяло ще прибират печалбата от него. Гражданите на града са крайно недоволни от това, защото считат че паркът, обявен за защитена зона, трябва да си остане на гражданите и да бъде стопанисвана от тях. На кмета на града е предлагано да се изготви проект за държавно субсидиране на ремонта на парка, но същият е отклонявал предложенията. Защо един кмет няма да потърси държавна помощ, която ще финансира един от символите на града? Явно кметът няма интерес от това, а от това да го даде на определени лица, които да изкарват печалба от него.

Във връзка с това на 20.12.2022г. в 9:00 часа Голямата зала на Община Велинград граждани на града ще се съберат да изразят недоволството си срещу отдаването на Клептуза на концесия. Канят всеки гражданин и приятел на Велинград да се присъедини към тях. Хората твърдо вярват, че когато общината не работи в техен интерес, те сами трябва да търсят правата си.

автор: Косара Николаева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *