Иво Инджев:Пускам телевизора- Путин. Пускам радиото-Путин.

(ЦЯЛАТА СТАТИЯ — В БЛОГА!)

Повишеният интерес към драмата в т.н. ляво пространство покрай новия проект на Георги Първанов, който бил на Костадин Паскалев, ме накара отново да надникна в партийната телевизия на Нинова. Да я репликирам втори ден поред, след като никога преди не съм я споменавал, е признат грях и се надявам да ми е признат за половин такъв.

Положенето ми на коментатор, който не желае да рекламира тази т.н. медия, се утежнява и от обстоятелството, че няма как да избегна отново споменаването на Александър Симов. Този път грееше в ролята на гостуващ коментатор, които иначе се изявява от същия екран като водещ на предаване.

Специално като за него, понеже през годините не веднъж съм го уличавал в някаква фиксация върху метафорите със сексуален уклон (умира си да пише за оргазми, гърдите на Памела Андерсън и пр. комплексарски сладострастия) ще цитирам един коментатор в руската мрежа, който написа приблизително следното:

“Пускам телевизора- Путин. Пускам радиото-Путин. Влизам в интернет- Путин. Вече ме е страх да си пусна порно”.

Та и този така…

Симов, ведно с домакина си, обяви провала на новия проект, който му приличал на спиритуален сеанс за викане на призраци от миналото. Водещият го допълни, че мяза на среща на випуска след 30 години. И двама добродушно се посмяха на взаимното си остроумие. Обобщаващо Симов прикътка по призива на своята началничка Нинова призраците да се върнат в БСП, нещо като “я елате, пиленца, при батко”. И увери пиленцата, че БСП е прощавало много ( явно и на предатели, за какъвто той определи Ивайло Калфин). Прозвуча искрено, защото говори от личен опит като бивш ярък поклонник на Америка.

Не бих се върнал към темата без сериозен повод да чепкам партийните драми на Нинова и Симов ако не беше един въпрос, който трябва да бъде зададен на драматурзите в този червендалест театър: защо продължават да се наричат помежду си социалисти? Че те дори и телевизията си не наричат социалистическа, а “свободна”- за заблуда на врага!

Ако има нещо общо между всички участници в тази препирня между рушистките побратими и посестрими, това е яростният им рашизъм. Отнася се за всички без изключение. Това е спойката помежду им. За всичко останало (могат да) спорят или да се карат дори, но за рашизма са на едно мнение: пълна и безусловна подкрепа. Илюстрира се от самите физиономии, емблематични за рашизма и от двете страни на бутафорната битка за т.н. ляво.

Шаренкова, Петков и Първанов с тяхното АБВ, напусналият парламентраната група на БСП Валери Жаблянов заради претенцията, че е по-рашист от рашистите в нея и т.н. – това ли са “новите лица” на лявото? Ами Татяна Дончева, която пак се пъне да блесне начело (“и с по-големи кретени сме правили коалиции”, казала тя на сбирката), за която моя милост съм урод, защото съм имал най-уродливата позиция относно митовете за Русия в България?

Същото е като случаят с МОЧА и неговите подобия в страната. За всичко друго може да имат разногласия другарите и другарките, но за преклонението пред съветската светиня са единни в труд и в бой, както се пееше в един от комунистическите маршове. Ако бяха леви, (пост)комунисти и в крайна сметка – социалисти, нямаше с лекота да си предадат българската червена символика от петолъчки, че и мавзолея на своя “вожд и учител” Г. Димитров. Запъват се само за съветската символика.

Истинската червена линия за тях е съветският им фанатизъм и това трябва да се знае, за да не стават грешки при опитите им да манипулират публичността с приказки за различия, нюанси, фракции и прочее фикции. Разобличават се сами с призивите си за омраза срещу Украйна, където рашизмът търпи поражения и с това застрашава самия смисъл на техния политически живот. Пряко или не, на практика те зоват точно това:

“Мрази Украйна, Чакай Аванта” (МУЧА)

От друга страна и днес същите се представят за борци срещу фашизма, разгромен преди 77 години, за да имат призраци, с които да се борят. Нищо чудно и сред окончателния разгром на рашизма в Украйна нашите рашисти да продължат борбата си за повече рашизъм по света и у нас.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *