Христо Иванов:Трябва да има лекуване на дълбоките причини за политическата криза.

Трябва да има лекуване на дълбоките причини за политическата криза. Управления може да има всякакви. Но управление, което може да движи страната напред с амбиция може да има само с участието на Демократична България.

Нашата диагноза за политическата криза е системната корупция. Именно затова е толкова ценно нашето участие – смела съдебна реформа е лечението. ГЕРБ продължават да игнорират тази тема. Вместо това от ГЕРБ получаваме само димни завеси и заблуждаващи политически маневри. Това е опит да се прехвърли отговорността за първия мандат върху нас – търсене на алиби за това, че те вървят към управленска сглобка на коалицията „Рашидов“, на „хартиената коалиция“.

Ние няма да участваме в комбинация, която не може да придвижи страната напред, защото това ще бъде подмяна на обещанието за движение към бъдещето, което ние сме дали на нашите избиратели. Връщане на ГЕРБ и ДПС в изпълнителната власт може да изглежда много привлекателна за много хора, защото означава безконтролно консумиране на властта. Цената на такова управление ще бъде твърде висока за страната и за участниците в него. То няма как да придвижи България напред.

Затова няма как да подкрепим първия мандат. Има изключително сериозно разбиране, че вторият мандат е нещо, което трябва да опитаме. Говорим за истинско усилие, а не някаква имитация на усилие с надеждата да отидем на избори без да носим отговорност. Това няма как да е лесно, привлекателно или комфортно. България има нужда от управление не само заради кризите. Рискуваме да изпуснем много важни исторически прозорци – Еврозона, Шенген, превъоръжаване, смели стъпки в енергетика и съдебна реформа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *