Алекдандър Стоянов:Обвиненията в расизъм, сексизъм и консерватизъм, се превърнаха в евтини извинения.

Наскоро излезе поредица посветена на Атлантида с автор противоречивия журналист Греъм Хенкок. Няма да коментирам самата поредица. Това, което ме притеснява, е реакцията на световната археологическа общност. Вместо да аргументират критиките си към Хенкок на база научни доказателства, разкопки, артефакти и т.н., основната мантра за отхвърляне на идеята за древна цивилизация преди Потопа е, че идеята била расистка. Ако се признае, че древен народ е разпръснал знанието си в Китай, Индия, Египет, Южна Америка и Средиземноморието се налагала идеята за “бяло превъзходство” и се отнемало правото на местните култури за самостоятелно развитие.
За съжаление, в гоненето на някакъв псевдолиберализъм и капитализирането на гузната съвест на бившите колониални империи, светът се изроди в някакво странно място, където научния подход отстъпва място на някакви криворазбрани морални норми. Това е доста плашещо и притеснително. Обвиненията в расизъм, сексизъм и консерватизъм, се превърнаха в евтини извинения за онези, които нямат реални научни доводи, с които да оборят дадена теория, която не им се струва адекватна.
Правилният подход в случая е, световната археология да се обедини, да снима филм като този на Хенкок и да обясни внимателно и ясно защо тезата му е погрешна, защо не е имало Атлантида и защо хората по цял свят строят пирамиди, вярват в дракони и имат сходен мит за Потопа, без да са имали исторически потвърдени контакти по между си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *