Елена Гунчева:Помни се политиката от последните три дни

ДНЕВНИЯТ РЕД ДНЕС

Българите масово са склеротици. Помни се политиката от последните три дни. Какво се е случило по-рано, или не се помни или се казва: “Ама той/те/тя, може да са се променили, да са се научили…”. Както се казва, никой не може да обясни на тригодишно дете, че няма Дядо Коледа.

Скъпи сънародници, евроатлантически правителства и коалиции ни управляват от 33 години. Сега пак ни плашат с такова. Само да спомена, че това сме го минавали. Въпросът е, освен евроатлантизма, какво друго смятат да правят. И тук вече се вижда проблема.

Интересно ми е, че нямаше никакъв вой от страна на клетите българи, когато ни набутаха в ЕС, даже си спомням, че по-ощетените откъм ум как празнуваха влизането ни в съюза. Помня и как много българи реваха от радост заедно със Сюлейман Паси, когато ни приеха в НАТО и бяха готови лично с домашния трион да отидат да нарежат гадните руски танкове и самолети на българската армия. Къде бяхте тогава, бре, патриоти? Къде бяхте, патриоти, когато България се съгласи безплатно да открие четири американски бази на българска земя /единствено Атака протестира, но масови протести на българите нямаше/. Къде бяхте, когато Каракачанов посредничи за сделката за кефките, които още не сме ги получили, ама сме ги платили прескъпо? Къде бяхте, когато ни набутаха в Триморието?

Патриотингът, практикуван в България, изумява с непоследователността си. Къде беше например тоя, дето иска еднолично да ни управлява, когато влизахме в НАТО? Или когато неговият председател от ВМРО мълчеше за американските бази в България и дори ги защитаваше? Мълчеше като……. В един момент, българите и политиците се усетиха колко много мразят ЕС и НАТО и американците. Само, че какво направихме досега? НИЩО! Едно голямо, кръгло НИЩО. Дори един свестен протест нямаше. Била съм на почти всеки един такъв протест и съм се чудила защо във фейсбук милиони българи плюят ЕС и НАТО, а на улицата не могат да се съберат и 1000 човека, които да кажат всичко това на управляващите?

Виете от бяс, че медиите ни са купени и евроатлантически, подлоги на американците. Но всяка сутрин чинно си пускате телевизора да ви облъчват, гледате Ризова, гледате сутрешните блокове, гледате американските екшъни и реалити програми. Четете и Капитал и Дневник и Медиапул и не съм забелязала да бойкотирате например Нова телевизия, която е проводник на американското влияние в България. Ми не, пускате си я и си я гледате. Нали разбирате, че ако вие, тоест ние всички, игнорираме определени медии, като не ги пускаме в дома си, не ги купуваме и не ги четем, то тогава те няма как да имат някакво влияние. На пазара може да има всякаква стока, но само от нас зависи какво ще решим да си купим. Ама не го разбираме.

В момента проблемът ни е идващата зима, галопиращата инфлация и доходите. И това да запазим мир в България. Всички други проблеми са вторични. Проблемът е, че никой – нито евроатлантическите партии, нито патриотичните, не предлага решение на тези проблеми. Ако се дърлиха помежду си за цените на хранителните стоки така, както се дърлят за войната в Украйна, досега да сме се оправили. Оставам с впечатлението, че политиците ни натрапват друг дневен ред. А българите просто искат да живеят спокойно. Постоянният стрес предизвиква промени и в психиката. Дразним се от дреболии, ставаме неспособни на критично мислене. Агресивни и немислещи сме. И вината си е в нас. Защото могат да те манипулират само ако се съгласиш! Всичко друго е глупост и интелектуален мързел.

Ако партиите мислят поне малко за България, ще има експертен, надпартиен кабинет, а Народното събрание трябва да се съсредоточи да приеме важните за народа закони. Включително този за личния фалит, за кредитите, за регулиране на пазара, за банките и т.н. Да загърбят поне за малко цирковете, които ни изнасят и да поработят за хората, които са ги избрали. Защото политиката започва наистина много да мирише в България….

Елена Гунчева-Гривова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *