Йордан Халачев:Швеция поставя на дневен ред “Швекзит”.

И гордостта на глобалистите-Швеция е разклатена,поставя се на дневен ред “Швекзит”.

Това се случва почти едновременно с победата в Италия на Джорджа Мелони и дясноцентристката коалиция на „Италиански братя“, „Лига“ и „Форца Италия“.

Така, Швеция се вписа в общата тенденция за нарастване на политическото влияние на десните националисти, която виждаме в Австрия, Италия, Норвегия,България и Финландия и почти цяла Европа.

Предизборната кампания беше доминирана от имигрантската тема, националистически призиви за “Швеция на първо място”, дебати за нарастващата престъпност и проблемите в образованието и здравеопазването.

Значителен ръст,получи новата дясна националистическа партия “Шведски демократи” – 17,6% с 5% повече от предишните избори. “Шведски демократи” искат спиране на притока на имигранти, както и Швекзит.

В Швеция либерал-глобалистите загубиха властта. Шведската министър-председателка Магдалена Андершон от Социалдемократическата партия “слезе от метлата” и подаде оставка.Десният блок има 176 депутатски места, а левоцентристката коалиция с участието на социалдемократите – 173.

Как ще бъде управлявана Швеция оттук нататък е въпрос с повишена трудност,но членството в НАТО,май става мираж. Както и на Финландия.

“Шведски демократи” са бойкотирани от всички либерани партии, но пък техният успех със сигурност разбърква картите за формиране на управляващо мнозинство по безпрецедентен начин. Улф Кристерсон, лидер на Умерената партия, е кандидат на десните за министър-председател.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *