Търговците в Европа залагат на самотаксуването.

Търговците на дребно в Европа бързо увеличават броя на касите за самотаксуване в магазините си, като 36 на сто от от тях казват, че планират да инвестират в хардуер и софтуер за самотаксуване, информират от японската компания “Брадър” (Brother), на която се позова БТА.

Прогнозата на компанията е, че европейският пазар за самотаксуване в магазините ще отбележи 13 процента годишен темп на растеж до 2026 година.

Повишаването на осведомеността и положителното отношение от страна на потребителите към самотаксуването са ключови за приемане на този начин на пазаруване. Към тях се добавя нарастващото предпочитание на хората за плащане с карти или други безкасови, безконтактни трансакции.

Самотаксуването трябва да работи гладко, за да спести време на клиентите. Това означава, че всички стоки трябва да са лесни за сканиране, с четивни баркодове и интуитивни сензорни екрани на касите за самотаксуване, но е необходимо да има и персонал, който да помага при проблем, отбелязват от “Брадър”.

Клиентите, които пазаруват насипни продукти като плодове или зеленчуци, трябва да могат лесно да им сложат етикети с ясно видими баркодове, за да гарантират успешното сканиране на избраните стоки при касите за самотаксуване. По същия начин продуктите, опаковани от персонала в магазина, като хляб, сирене или деликатеси, често имат неравна повърхност, което може да затрудни четенето на баркодове, отпечатани в магазина. Ако те не са отпечатани чисто, се увеличава вероятността от съобщения за грешки при касите за самотаксуване и необходимостта от намеса на персонала.

Друг фактор са правилата на Европейския съюз за етикетиране на храни. Това означава, че някои продукти от чужбина се нуждаят от нови етикети, за да отговарят на местните разпоредби.

Стъпка в улесняване на пазаруването е появата на системи в магазините, с които клиентите да вземат стоки от рафтовете и да ги сканират с помощта на ръчен скенер, докато пазаруват. Концепцията “пазарувайте и просто излезте” на “Amazon Go” е хората да сканират стоките със смартфон. Плащанията, направени директно през акаунта на клиента в смартфон, премахват чакането на опашка и плащане на касата, посочват експертите от “Брадър” .

източник;дир.бг

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *