Изкуствен интелект ще подобри нощните снимки.

Екип на Google Research работи по нов инструмент за премахване на шума от снимки, базиран на алгоритми с изкуствен интелект. Очаква се новото решение ефективно да реконструира тъмни сцени, като оставя само минимални артефакти. То ще бъде много по-ефективно от съществуващите днес решения.

Елементи на изкуствен интелект в обработката на снимки се използват отдавна, особено в смартфоните и софтуера за последваща обработка на снимки. Възможността за премахване на шума от снимките е една от най-търсените функции, тъй като дори най-добрите сензори не могат да снимат напълно без артефакти, особено при слаба светлина.

Въведена от Google Research технология позволява на фотографите да “виждат в тъмното”. Новият инструмент RawNeRF е част от проекта с отворен код MultiNeRF. Той ще бъде особено полезен за тези, които искат да снимат тъмни сцени – това може да стане с минимална загуба на качество.

Технологията NeRF (Neural Radiance Fields) може да сканира множество RAW изображения и да възпроизвежда точен 3D рендър. Според Google технологията RawNeRF е способна да комбинира изображения, направени от различни ъгли, за да премахне шума и да възстанови сцената. Можете да променяте експозицията, изобразяването на тоновете и фокуса.

Снимка, направена със смартфон, се използва за демонстриране на възможностите на RawNeRF. Забележително е, че при обработката се използват алгоритми с изкуствен интелект, “обучени” на RAW съдържание, а не на вече обработени JPEG файлове.

Появата на нови технологии в смартфоните и фотоапаратите може наистина да промени “правилата на играта” сред професионалните фотографи, както и сред любителите със смартфони. Според Techspot на пазара все още няма инструменти за намаляване на шума, които да могат да осигурят сравнимо качество на изображението.

източник:дир.бг

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *