Голяма драма очаква БСП с изборите.

Не знам какво изчакват в „Български възход“ – дали имат някакъв катарзис, криза ли преживяват в момента, но много скоро ще стане ясно, че и да тръгнат да тичат, за да хванат влака, просто ще го изпуснат. При БСП и „Има такъв народ“ драмата на предстоящите избори ще е голяма. Това прогнозира в интервю за Фрог Нюз политологът доц. Петър Чолаков.

Според него надеждите за предизборна коалиция между „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ все още не са умрели, но не вижда ПП да изгарят от голямо желание. Все пак предстои да видим.

Според доц. Чолаков предизборната кампания ще премине под сянката на газовата криза, отношенията с Русия, външната политика и войната в Украйна.

Какво още прогнозира политологът за вота на 2 октомври, четете в цялото интервю:

Днес „Демократична България“ се регистрира самостоятелно за изборите. Въпреки че все още има шанс за промяна, умряха ли надеждите за предизборна коалиция с „Продължаваме Промяната“?

Не бих казал, че надеждите са умрели. Такава коалиция може да се случи и на по-късен етап. Законът го позволява, така че все още нищо не е загубено в това отношение. Друг е въпросът дали една такава формула ще бъде полезна, тоест дали 2+2 ще прави повече от 4, или ще се окаже, че прави по-малко.  

Какво смятате, че би възпроизвела подобна предизборна коалиция?

Няма категоричен отговор, само спекулации могат да бъдат правени. Няма как да знаем със сигурност. Може да се изтъкнат аргументи и в едната,  в другата посока. Предполагам, че от „Продължаваме Промяната“ ще имат нужда от още малко време да си помислят, защото от страна на „Демократична България“ ръката беше протегната за такова съвместно явяване или поне за съвместни действия.

Да, от „Демократична България“ доста напират за подобни съвместни действия.

От страна на „Демократична България“ очевидно има интерес. ПП са о положението на тези, които са ухажвани, както се казва. За момента не виждам да изгарят от някакво голямо желание, но предстои да видим все пак.  

В последно време зачести замерянето с кал между бившите премиери Кирил Петков и Бойко Борисов. Какво целят?

Очевидно целта е да се очертаят демаркационните линии, тоест да покажат, че няма да работят заедно. Поне това трябва да бъде посланието към избирателите. От страна на г-н Борисов има голяма гъвкавост – той сега се държи по един начин, буквално след няколко часа може да говори други неща. За „Продължаваме Промяната“ е важно да покажат, поне сега, че няма да работят с ГЕРБ, защото иначе ще уплашат и демотивират голяма част от избирателите си. Това е смисълът, но остава големият въпрос дали след 2 октомври в крайна сметка в ситуацията в 48-мия парламент, няма да се наложи ГЕРБ и ПП да работят заедно. Изобщо не бих го изключил като вариант и не трябва да се подценява.

Днес и от „Възраждане“ се регистрираха за предстоящия вот и то със самочувствието, че ще са първа политическа сила. Има ли почва за това „биене в гърдите“?

Такъв тип формации с такава реторика като на Костадин Костадинов винаги говорят много бойко, демонстрират голямо самочувствие. Това е нормално за тях и конкретно за Костадинов – това е изцяло в реториката и арсенала му. Що се отнася до това дали имат основание, електоралната социология не им отрежда да станат първа политическа сила, поне от това, което виждаме към момента като електорални нагласи. Други са претендентите за първото място – ГЕРБ, ПП. „Възраждане“ има още да работят, за да се доредят, но това е начинът, по който трябва да се говори.

На другия полюс, обаче, засега сякаш остава „Български възход“ на Стефан Янев. Сякаш стои в сянка, не се появява в медийното пространство. Това би ли му изиграло лоша шега?

За една политическа формация трябва да се говори, за да се случват нещата около нея. Дори и лошия ПР пак е по-добре, отколкото пълно мълчание. Това, че наистина не се шуми около тази формация, в случая може не просто да изиграе лоша шега, но този проект може да се окаже „мъртво роден“. Не знам какво се изчаква там, дали имат някакъв катарзис, криза ли преживяват в момента, но много скоро ще стане ясно, че и да тръгнат да тичат, за да хванат влака, просто ще го изпуснат, визирам изборите на 2 октомври. Ако искат нещо да правят, според мен трябва да бъдат много по-активни. Вие сте права, те се загубиха изцяло, почти нищо даже не се чува за тях.   

Ще има ли драма за БСП и „Има такъв народ“ на 2 октомври?

Да, такава драма ще има, особено за „Има такъв народ“. Резултатите показват, че остават малко под заветния праг, 4-процентовата бариера. Въпросът е дали ще успеят да направят нещо през оставащото време до изборите, за да наваксат. Не се наемам да кажа, за момента не виждам да правят нещо специално. ПП дори привлякоха Радостин Василев, въпреки твърденията, които имаше, включително и от самия него, че той действа изцяло на базата на лични убеждения, че нещо не му е обещавано. Сега виждаме, че той всъщност ще бъде част от кандидатите на ПП за следващия парламент. Въпросът, който аз задавал реторично е дали една такава фигура като Радостин Василев, която все пак беше ключова за ИТН, беше един от най-доверените хора, няма допълнително да навреди на бившата си партия. Така че такива хора, които са преди са били в редиците на ИТН могат допълнително да влошат ситуацията, да направят драмата на „Има такъв народ“ още по-жестока. За момента не виждам някакви послания нито от страна на Тошко /Йорданов – бел. ред./, нито от страна на Слави /Трифонов – бел.ред./, които да върнат техните избиратели. Вярно, че Слави и ИТН се правят част от кампанията с концертите, които организират. По някакъв начин може би така опитват да мобилизират хора, но за да кажа, че има някаква надежда да се върнат в играта, тепърва доста трябва да направят.

Що се отнася до БСП – там проблемът на Корнелия Нинова стана проблем на БСП. Това са болните властови амбиции на Нинова, която прави всичко възможно да се задържи на лидерския пост в Българската социалистическа партия, за да не се говори за нея и за нейните прегрешения и слабости като лидер на левицата. А за такива слабости обективно може да се говори, защото се вижда, че резултатите на БСП в последните години вървят надолу. Тя започна да говори за враговете с партиен билет, заговори се за служебните министри, които са част от БСП. Имаше драма – ще ги изключват ли, ще ги наказват ли Крум Зарков и компания. После, понеже се надигна вълна от масово недоволство, замълчаха по темата, обаче продължиха да говорят срещу президента Румен Радев. Той всъщност е най-успешният проект, който Корнелия Нинова реализира. Така че и при БСП безспорно има голяма драма. На 2 октомври може да се окаже, ме тази негативна тенденция, която бележат през последните години, ще продължи надолу и трябва да си решат лидерския проблем.

Ще премине ли предизборната кампания под сянката на газовата криза?

Да, това със сигурност ще бъде една от големите теми. Дори не толкова самата газова криза, колкото отношенията ни с Русия, каква трябва да бъде външната политика на България. Какво трябва да се прави през идните години – дали да се работи за диверсификация, както настояват от ПП и ДБ, или пък трябва да се опитваме хем с едните, хем с другите, каквато беше и системата до момента. Тоест до голяма степен да бъдем зависими от руския газ и петрол, което е печалното. Това са темите, в този контекст ще се дискутира. Войната в Украйна, украинската криза – друга голяма тема. В предизборната кампания много силно ще присъства външната политика.

Интервю на Веселка Иванова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *